nieuws

Moeder van Emma: 'Goh meis, waar je ook bent: het is je gelukt'

Moeder van Emma: 'Goh meis, waar je ook bent: het is je gelukt'

De docu ‘Emma wil leven’ heeft ongelooflijk veel losgemaakt. Ruim drie weken later belt LINDAnieuws met haar ouders. Moeder Marielise (53): ‘Zij wilde dit vertellen en daar zijn wij trots op.’

| Annemarie van Ulden

Marielise: “Dat de docu zo’n ongelooflijke impact zou hebben, dat had ik absoluut niet verwacht.”

Lees ook
Nederland reageert emotioneel op aangrijpende docu over anorexiapatiënt Emma

‘Het zette mensen aan het denken’
Alleen al op de artikelen die wij over de documentaire Emma wil leven schreven, kwamen ruim 1700 reacties. Documentairemaker Jessica Villerius kreeg er ook nog eens duizenden. Het eerlijke, maar heftige verhaal van Emma en de eetstoornis die haar kapot maakte, maakte veel los. Vader Jo (54): “Ik denk dat de kracht van de docu is dat het is wat het is en dat er geen conclusies worden getrokken, geen antwoorden worden gegeven. Het vertelt het verhaal van Emma en zet mensen aan het denken.”

emma2

‘Haar boodschap is overgekomen’
En dat deed het zeker. Ook bij behandelaars maakte Emma’s verhaal het nodige los, zo vertelde een van haar artsen Annemarie van Bellegem onlangs in RTL Late Night. En dat was precies Emma’s doel. Marielise: “Behandelaars gaan met elkaar in gesprek en dat wilde Emma: verbinden. Ze wilde iets nalaten zodat ze iets kon betekenen voor andere jongens, meisjes en ouders die ermee te maken hebben. Ik vind het een heel fijn gevoel dat haar boodschap is overgekomen. Ik denk weleens ‘Goh meis, waar je ook bent, het is je gelukt. En daar ben ik best trots op’.”

Lees ook
Nynke: ‘Ik vind het zo onmetelijk knap dat ze Emma hebben losgelaten’

emma wil leven

‘Ze was meer dan die ziekte’
De persoonlijke documentaire was Emma’s uitdrukkelijke wens. Jo: “Uit onszelf hadden we dit niet gauw gedaan, maar ze wilde dit zó graag, dat we dit wel voor haar moesten doen. Maar Emma was zo veel meer dan die vreselijke ziekte. Tijdens haar uitvaart hebben we dan ook echt haar leven gevierd. En in de docu hebben wij, met onze andere dochters Charlotte (21) en Pauline (16), geprobeerd ook ‘de andere Emma’ te laten zien.” En die andere Emma is volgens Jo ook direct de belangrijkste les: “We moesten bij Emma altijd bedenken: ‘Is het de ziekte die praat, of de echte Emma?’ De ziekte manipuleert, liegt en bedondert, niet de persoon.”

emma8

‘Lang niet altijd sprake van duidelijke oorzaak’
Over de mogelijke oorzaak van Emma’s eetstoornis werd weinig gezegd in de documentaire. Marielise: “Emma was temperamentvol, zo’n meisje van wie iedereen dacht ‘Oh, dat kan ze wel’. Maar ze was ook erg sensitief en onzeker, alleen liet ze dat niet aan de buitenwereld zien. Ze was perfectionistisch en ging daarin ver.” Jo: “We hebben ons vaak het hoofd gebroken om erachter te komen wat de precieze oorzaak was. Maar uit een intakeformulier dat Emma heeft ingevuld toen ze al vijf jaar ziek was, blijkt dat ze dat zelf ook eigenlijk niet wist. Ik zou iedereen die hiermee te maken heeft dan ook willen zeggen: ‘Verspil niet te veel tijd aan de oorzaak’, als er geen duidelijke directe aanleiding is. Die tijd kun je beter gebruiken om te helpen en het gezonde deel sterker te maken.”

‘We moeten verder, met Emma in ons hart’
Op 28 april van dit jaar overleed Emma, na een strijd van zes jaar. In juli waren haar ouders al bezig met de documentaire en drie weken geleden barstte de mediastorm los. Nu is het tijd voor rust. Jo: “Ik denk nog elke dag aan Emma, maar we hebben nog twee kinderen en moeten verder. We willen ons weer richten op de toekomst.” Marielise: “Het is nu tijd om voor onszelf weer een weg te vinden en verder te gaan, met Emma in ons hart.”

emma7

Lees ook
Jessica maakte een docu over Emma met anorexia: ‘Ik vond het heel eervol’

NIEUWS | TV | INTERVIEW | HOE IS HET NU?

Bron: LINDAnieuws | Foto: Ouders Emma / Emma Wil Leven

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser