nieuws

Model uit bekritiseerde Dove-reclame reageert: 'Ik ben geen slachtoffer'

Model uit bekritiseerde Dove-reclame reageert: 'Ik ben geen slachtoffer'

Een model uit nieuwste douchegel-reclame van Dove heeft gereageerd op alle commotie rondom het spotje, dat volgens criticasters racistisch zou zijn.

| Merel Boudrie

‘Ik had geen idee dat ik het model voor een racistische reclame zou worden’, zo schrijft Lola Ogunyemi in The Guardian.

Lees ook
Dove biedt (alweer) excuses aan voor racisme in douchegel-reclame

Trots
In de brief legt het model uit hoe trots ze was toen Dove haar voor de campagne benaderde. ‘Toen Dove mij benaderde voor hun nieuwste douchegel-campagne stond ik te springen. Ik ben een Nigeriaanse vrouw, geboren in Londen en opgegroeid in Atlanta. Ik ben me er altijd bewust van geweest van de publieke opinie dat donkere mensen, en vooral vrouwen, er mooier uit zouden zien met een lichtere huid’, schrijft ze.

Eindresultaat
‘En daarom sprong ik een gat in de lucht toen Dove me vroeg’, gaat Lola verder. ‘Tot ik op een dag wakker werd en een vriend vroeg of ik het daadwerkelijk de vrouw in de reclame was. Toen ontdekte ik dat ik op internet het ongewenste model voor een racistische advertentie was geworden.’

Niet de bedoeling
Het model schrijft in haar brief dat haar ervaring met het Dove-team juist heel positief was. ‘Ik had een geweldige tijd op de set. Alle vrouwen die meededen begrepen het concept – en het uiteindelijke doel: om onze verschillen te gebruiken om te onderstrepen dat elke huid een zachte behandeling verdient.’

Verdedigen
In de reclame trekken alle vrouwen hun shirt uit, de modellen wisten niet in welke volgorde het shot terecht zou komen. Volgens Lola geeft de volledige commercial een veel beter beeld van de campagne dan het ene beeld dat nu overal op internet staat. Er mist volgens haar context. Het is niet de eerste keer dat Dove onder vuur ligt over dit onderwerp. Daardoor is het publiek op voorhand al beïnvloed, legt het model uit.

Sterk en mooi
Hoewel Dove met excuses is gekomen, vindt Lola dat ze óók hun keuze voor een model met een donkere huid hadden moeten verdedigen. ‘Ik ben niet zomaar een slachtoffer van een verkeerde campagne. Ik ben sterk, mooi, en ik wil niet worden weggecijferd’, sluit ze krachtig af.

Lees de hele brief van Lola hier.

NIEUWS | LIFESTYLE | BUITENLAND

Bron: The Guardian | Foto: Screenshot video

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser