nieuws

Minister Volksgezondheid: 'Laat pleegkinderen tot hun 21ste bij pleeggezin wonen'

Minister Volksgezondheid: 'Laat pleegkinderen tot hun 21ste bij pleeggezin wonen'

Dit is het ochtendnieuws van maandag 22 januari: Nederlandse gewonden door brand hotel Praag, avond stappen eindigt voor man (25) in nachtmerrie en historische SAG Award voor Sterling K. Brown.

| Martine Schut

Wil je elke ochtend onze speciale selectie van het nieuws van de dag in je mailbox, meld je dan hier aan. Je begint je dag in ieder geval goed geïnformeerd.

Nederlandse gewonden door brand hotel Praag

Het gaat om een ouder echtpaar van 82 en 78 jaar. Het koppel zou afgelopen zaterdagavond bij de brand een levensgevaarlijke rookvergiftiging hebben opgelopen, omdat ze niet snel genoeg naar buiten konden vluchten. Alarmcentrale Allianz Global Assistance bevestigt dat het bejaarde echtpaar is overvallen door de uitslaande brand, die mogelijk door kortsluiting in de airco is ontstaan. “Ze zijn met hun familie van totaal acht personen in Praag op vakantie. De andere zes mensen zijn ongedeerd gebleven. We staan in contact met hen”, meldt een woordvoerder aan De Telegraaf. Door de brand in hotel Eurostars David vielen vier doden. De autoriteiten doen nog onderzoek naar de oorzaak van de brand.
(ANP)

Minister wil pleegkind tot 21e bij pleeggezin

Nu is het nog zo dat pleegkinderen op hun achttiende officieel afscheid moeten nemen. De reden: de standaardvergoeding die de pleegouders krijgen, houdt dan op. Pleegkinderen zouden het zelfstandig moeten kunnen regelen als ze achttien jaar zijn, zo is de gedachte. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (foto) wil dit veranderen. Hij wil de financiële ondersteuning verlengen tot 21 jaar. “Want jongeren zijn op hun achttiende nog niet afgebakken. Dat geldt zeker voor kinderen die opgegroeid zijn in pleeggezinnen. Zij hebben een veel complexere thuissituatie meegemaakt”, zei hij tegen RTL Nieuws.
(RTL Nieuws)

Avond stappen eindigt voor man (25) in nachtmerrie

Jean Paul (foto) is zaterdag zwaar mishandeld in het uitgaansgebied van Eindhoven. Hij kan er zelf niets meer van herinneren, maar zijn zus zag alles gebeuren. “Een groep van drie of vier mannen in de leeftijd van 25 tot 35 jaar liep voorbij. Zij stapten op mijn broer en zijn vrienden af omdat ze dachten dat er over hen werd gezongen. Toen één van de vrienden van mijn broer rustig vertelde dat ze niet over hen zongen, kreeg Jean Paul een klap met een voorwerp. We denken dat het een boksbeugel of stalen pijp is geweest. Hij heeft zeven breuken in zijn gezicht, onder andere bij zijn jukbeen, kaakbeen, oogkas en neus”, vertelt Beau aan Omroep Brabant. De politie spreekt van een zeer ernstige mishandeling en roept getuigen, die het voorval hebben gezien of gefilmd, op zich te melden.
(Omroep Brabant)

Nederlandse vrouwen werken minste uren van Europa

Dat komt omdat ze er vaak al heel snel voor kiezen om in deeltijd te werken. Zo concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) na onderzoek. Van de achttien tot 25-jarige vrouwen werkt 63 procent minder dan 35 uur in de week. Werkende mannen van die leeftijd doen dat slechts in dertig procent van de gevallen. Nergens anders in Europa werken jonge vrouwen zo weinig uren als in Nederland, staat in het rapport Werken aan de start: Jonge vrouwen en mannen op de arbeidsmarkt, dat vandaag verschijnt. En ook nergens anders zijn de verschillen tussen vrouwen en mannen zo groot: namelijk 29 uur tegenover 37 uur per week. Een deel van de verklaring voor al deze verschillen zit hem volgens het SCP in de gevolgde opleiding. Vrouwen volgen vaker een studie die ‘voorsorteert’ op een beroep of branche met veel deeltijdwerk, zoals de zorg. Mannen hechten daarnaast vaak meer waarde aan een goed inkomen en carrière maken.
(Sociaal Cultureel Planbureau)

Wintersporters ingesneeuwd in Zwitserse Zermatt

Omliggende wegen en de spoorlijn zijn afgesloten vanwege lawinegevaar. Duizenden mensen kunnen daardoor het skioord niet verlaten. Gisteravond werd de zwaarste waarschuwing voor lawinegevaar gegeven. Er ligt zo’n twee meter sneeuw in het dorp. Voorlopig lijken de problemen nog enige tijd aan te houden. Het is de tweede keer deze maand dat de Zwitserse wintersportplaats Zermatt van de buitenwereld is afgesneden. Op 10 januari zaten ook duizenden mensen vast vanwege hevige sneeuwval. Jaarlijks bezoeken meer dan een miljoen wintersporters de luxe plaats met de wervende slogan ‘Sneeuwzeker – 365 dagen per jaar’.
(ANP)

Historische SAG Award voor Sterling K. Brown

De This Is Us-acteur is de eerste zwarte acteur die de prijs in handen kreeg. Hij ontving ‘m gisteren tijdens de Screen Actors Guild Awards in Los Angeles. Deze film- en televisieprijzen worden sinds 1995 jaarlijks uitgereikt door leden van de Screen Actors Guild. Eerder deze maand schreef de 41-jarige Brown al geschiedenis door de eerste zwarte acteur te zijn die in diezelfde categorie een Golden Globe won. Bij de Emmy’s in september was hij de eerste zwarte man in negentien jaar die de award voor beste acteur in een dramaserie op zijn naam mocht schrijven. In zijn overwinningstoespraak raadde Brown jonge vakgenoten aan niet voor het geld of de roem te gaan. Brown: “De liefde voor het vak, die moet je in leven houden. Dat is wat je blijft motiveren.”
(USA Today)

NIEUWS | OCHTENDNIEUWS

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser