Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Minister Blok onder vuur nadat hij in besloten bijeenkomst opmerkelijke uitspraken doet

Minister Blok onder vuur nadat hij in besloten bijeenkomst opmerkelijke uitspraken doet

Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft in een besloten bijeenkomst opmerkelijke uitspraken gedaan over migratie, vluchtelingen en multiculturele samenleving. En die worden hem niet in dank afgenomen. 

| Kirsten Zijderveld

Zowel coalitiepartijen als de oppositie willen uitleg.

Uitspraken van Blok

Op de bijeenkomst zei Blok dat hij geen land kent waarin mensen uit verschillende culturen vreedzaam samenleven. Suriname noemde hij een failed state, en verder zei hij dat het waarschijnlijk genetisch is bepaald dat mensen niet kunnen omgaan met onbekenden.

Vluchtelingen

Ook zei hij dat hij niet denkt dat het lukt om Europese afspraken te maken over de opvang van vluchtelingen. “De Oost-Europeanen gaan er nooit mee akkoord.”

‘Ongelooflijk onprofessioneel’

PvdA-Kamerlid Ploumen vindt Bloks uitlatingen “ongelooflijk onprofessioneel”, schrijft de NOS. Ze zouden de positie van Nederland in het buitenland schaden. “Heel veel mensen leven immers gewoon op een prettige manier samen, zonder weg te lopen voor problemen als die zich zouden voordoen. Het zou daarom goed zijn als de minister zijn uitspraken terugneemt. Daarnaast wil ik weten wat dit nu precies betekent, bijvoorbeeld voor het Europese migratiebeleid.”

Beelden

Zembla heeft de beelden van de bijeenkomst waarin de minister de uitspraken doet in handen gekregen. Bekijk de video hieronder.

Lees ook
Stef Blok noemt streep door Iran-akkoord ‘slecht nieuws voor Nederlandse veiligheid’

‘Niet zo verstandig’

Minister Blok heeft inmiddels gereageerd op de ophef. Achteraf waren zijn uitspraken over onder meer migratie en het “mislukte” Suriname niet zo verstandig. Hij had ze zo niet moeten doen, zegt hij in reactie op alle commotie. Tegen media zegt hij te betreuren dat hij met zijn uitlatingen aanstoot heeft gegeven. Hij zegt te ver te zijn gegaan en zijn woorden niet goed te hebben gekozen.

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS

Bron: NOS/ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser