Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Dit heeft minister Stef Blok zich op de hals gehaald met zijn 'onhandige' uitspraken

Dit heeft minister Stef Blok zich op de hals gehaald met zijn 'onhandige' uitspraken

Gisteren werd bekend dat Minister Blok van Buitenlandse Zaken in een besloten bijeenkomst opmerkelijke uitspraken heeft gedaan over migratie, vluchtelingen en multiculturele samenleving. 

| Kirsten Zijderveld

Hij geeft toe dat zijn uitspraken ‘niet zo verstandig’ waren, maar partijen willen nu dat de Kamer terugkomt van het zomerreces én Suriname wil excuses.

De uitspraken van Blok

Zembla heeft de beelden van de betreffende bijeenkomst in handen gekregen, en Bloks uitspraken zijn in onderstaande video te horen. Hij zegt onder meer dat hij geen land kent waarin mensen uit verschillende culturen vreedzaam samenleven. Suriname noemde hij een failed state, en verder zegt hij dat het waarschijnlijk genetisch is bepaald dat mensen niet kunnen omgaan met onbekenden.

Kamer terug van zomerreces

In een brief aan de Kamer liet de minister al weten dat hij zijn opmerkingen betreurt, maar GroenLinks, de SP en PvdA zijn niet tevreden over die brief. De PvdA en SP roepen zelfs een deel van de Kamer terug van het zomerreces. “De uitspraken van de minister kunnen niet door de beugel”, vindt Lilianne Ploumen (PvdA). Zij wil volgende week een debat met de Kamerleden van de commissie Buitenlandse Zaken en de minister. “Dit kan niet wachten tot na de zomer.”

‘Laatste woord nog niet gezegd’

Ook Sadet Karabulut (SP) vindt de brief van Blok “vaag”. Ze vindt dat het laatste woord hier nog niet over gezegd is, en steunt het voorstel van Ploumen. Maar de coalitiepartijen hebben geen behoefte aan een onmiddellijk debat met de minister. Volgens de VVD, de partij van Blok, is er geen noodzaak de Tweede Kamer uit de zomerpauze terug te roepen. Ook CDA, D66 en ChristenUnie vinden een gesprek nu niet nodig.

Na het reces

De VVD staat open voor een debat na het zomerreces. Eerst krijgt de minister de ruimte iets te doen met de kritische reacties uit het buitenland op zijn opmerkingen. “Indien de behoefte blijft bestaan nadat Blok zijn werk heeft gedaan naar die landen die zich aangesproken voelen, kunnen we er na het reces prima op terugkomen”, aldus VVD-Kamerlid Han ten Broeke.

Suriname wil excuses

En specifiek één land voelt zich zeker aangesproken: Suriname. De Surinaamse regering wil dat Blok excuses maakt voor zijn uitspraken. Dagblad De Ware Tijd schrijft dat de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken een protestnota heeft overhandigd aan de Nederlandse vertegenwoordiging in het land. De regering in Paramaribo vindt de woorden van Blok “destabiliserend en denigrerend”.

Lees ook
Minister Blok onder vuur nadat hij in besloten bijeenkomst opmerkelijke uitspraken doet

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS

Bron: ANP/NU.nl | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser