Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

De Miljoenennota is gepresenteerd: zoveel ga je erop vooruit volgend jaar

De Miljoenennota is gepresenteerd: zoveel ga je erop vooruit volgend jaar

Het kabinet presenteert vandaag een begroting die Nederland ‘sterker, veiliger en welvarender’ maakt. Dat heeft minister Wopke Hoekstra (Financiën) gezegd bij het aanbieden van de Miljoenennota in de Tweede Kamer.

| Tim van Rodijnen

Volgens premier Mark Rutte gaan Nederlanders de komende tijd merken dat het beter gaat.

Vier op een rij

Het kabinet verwacht voor het vierde jaar op rij een begrotingsoverschot. Dat is in zestig jaar tijd niet meer voorgekomen. Daarnaast blijft de economie stevig groeien en daalt de werkloosheid naar het laagste niveau in vijftien jaar.

Lonen stijgen

“We zien de lonen stijgen en er is ruimte voor lastenverlichting”, zei Mark Rutte vandaag. Wel legt hij de nadruk op internationale situaties die lastig kunnen zijn, zoals de Brexit en de dreigende handelsoorlogen tussen China en de Verenigde Staten. “Daar moet je wel op voorbereid zijn”, aldus de premier.

De portemonnee

Vrijwel iedereen in Nederland gaat volgend jaar ook in de portemonnee merken dat het beter gaat met de Nederlandse economie. Gemiddeld gezien gaan huishoudens er komend jaar 1,5 procent op vooruit, waardoor ze vijfhonderd euro meer te besteden hebben. Door de btw-verhoging wordt een kar boodschappen van honderd euro volgend jaar 2,83 euro duurder, maar ondanks dat gaan de meeste mensen er in koopkracht op vooruit. Rijke gepensioneerden gaan er het meest op vooruit, maar ook vluchtelingen moeten merken dat het goed gaat.

Belastingtarief

Huishoudens gaan meer belasting betalen op aardgas, maar weer minder op elektriciteit. Werkenden profiteren volgens staatssecretaris van Financiën Menno Snel het meeste. Dat komt door de verlaging van het belastingtarief dat geldt voor mensen met een midden- of hoog inkomen.

Investeren

Het kabinet heeft ruimte om extra te investeren. “Er is ruimte om extra te investeren, in zorg en onderwijs bijvoorbeeld, maar ook om de overheidsfinanciën gezond te maken”, aldus Rutte.

Lees ook
Dit weten we al over de miljoenennota die vandaag gepresenteerd wordt

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser