nieuws

Miljoenen baby's van nog geen jaar oud niet ingeënt

Miljoenen baby's van nog geen jaar oud niet ingeënt

Wereldwijd is in 2016 één op de tien baby’s na de geboorte niet ingeënt, zelfs niet tegen ziektes als difterie, tetanus en kinkhoest.

| Marloes van Wijnen

Dat blijkt uit gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef.

Lees ook
Wat moet ik nu: ‘Mijn vriendin wil haar kinderen niet laten inenten’

Probleemlanden
In totaal gaat het om 12,9 miljoen kinderen van nog geen jaar oud. De WHO schat dat nog eens 6,6 miljoen anderen de herhalingsdoses niet hebben gekregen. De inentingen voorkomen jaarlijks 2 à 3 miljoen overlijdensgevallen. Infectieziektes, waaronder polio, mazelen, rodehond en hepatitis B, zijn over het algemeen makkelijk te voorkomen. De grootste probleemlanden zijn Afghanistan, Nigeria en Pakistan, waar vorig jaar 4 miljoen kinderen geen enkel vaccin hebben gekregen.

Geen toegang tot medische hulp
De WHO kwam vandaag met een voorlopige schatting van de kosten om de gezondheidsdoelstellingen voor de wereldbevolking te halen. Dat pakt duurder uit dan gedacht. In het ambitieuze scenario is er tot 2030 jaarlijks bijna 325 miljard euro meer nodig, ruim 50 euro per persoon. Momenteel hebben ten minste 400 miljoen mensen geen enkele toegang tot medische hulp.

Toenemende levensverwachting
Die investeringen zouden volgens de WHO 97 miljoen voortijdige sterfgevallen kunnen voorkomen. 50 miljoen kinderen, die anders dood worden geboren of voor hun vijfde verjaardag overlijden, zouden ervan profiteren. In veel landen zou de levensverwachting met bijna 8,5 jaar toenemen. De onderzoekers analyseerden 67 landen met een laag of gemiddeld inkomen. Om de armste 32 staten te helpen is 47 miljard euro per jaar nodig.

Lees ook
Carlijn (34) heeft spijt: ‘Had ik Josefien maar stiekem laten inenten’

Meer (gratis) journalistieke stukken? Meer achtergrond, meer verdieping? Je krijgt het met Blendle Premium. Probeer het nu een maand gratis: cadeautje van LINDAnieuws. Hebben? Klik hier.

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser