nieuws

Miljardenbezuinigingen in de zorg veroorzaken onrust: 'Niet wéér'

Miljardenbezuinigingen in de zorg veroorzaken onrust: 'Niet wéér'

Zorginstellingen maken zich grote zorgen om de nieuwe bezuinigingen in de zorg van kabinet Rutte III. Ze zijn bang dat de kwaliteit van de zorg flink achteruit gaat.

| Marloes van Wijnen

Ook maken ze zich zorgen om kwetsbare mensen, die de dupe worden van de grote bezuinigingen.

Lees ook
Pleegouders na bezuinigingen in zorg: ‘Ons gezin valt uiteen’

‘Onrust en verwarring’
In 2021 wordt er bijna 2 miljard bezuinigd op de zorg, ruim 800 miljoen meer dan de coalitiepartijen in hun verkiezingsprogramma hadden staan. “Dit besluit creëert onrust en verwarring”, laat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen aan het AD weten. “Wat wordt er van ons verwacht? Geen idee. Maar we zijn bang dat deze ingreep ten koste van de kwaliteit of toegankelijkheid van de zorg gaat.”

Patiënten op de gang
Ziekenhuizen, verpleegkundigen en huisartsen vrezen voornamelijk voor financiële problemen en een gebrek aan personeel. Het is namelijk niet de eerste keer dat er zo flink bezuinigd wordt: vijftien jaar geleden lagen de patiënten op de gang vanwege de bezuinigingen. “Daar moeten we natuurlijk niet naar terug”, aldus de zegsman.

Hoge werkdruk
Ook het Centraal Planbureau en de Landelijke Huisartsen Vereniging maken zich zorgen. Volgens de organisaties is de werkdruk in de zorg nu al erg hoog. LHV-voorzitter Ella Kalsbeek: “De grens van wat we kunnen is in zicht.”

NIEUWS | GEZOND

Bron: AD | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser