Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

MIJN JAAR #2 Het eerste jaar nadat papa uit huis moest

MIJN JAAR #2 Het eerste jaar nadat papa uit huis moest

In één jaar van een vader die thuis woont naar een zieke vader die niet meer goed kan communiceren. Eén boosdoener die stiekem in zijn hoofd is gekropen en ons leven heeft verknald.

| Rene Mantel

FTD dat is de boosdoener. Fronto-temporale dementie. De ziekte van Pick.

Af en toe gezellig
Een vader van 52 met dementie klopt niet en is ook geen pretje. Wel af en toe gezellig. Maar niet normaal voor een tiener van 15. In dit ene jaar ging mijn vader van een paar dagen dagopvang naar volledige opname in een tehuis.

Tweestrijd
Een jaar met diepte- een hoogtepunten. De schok als je te horen krijgt dat hij volledig uit huis moet. Moeite met school. Toch hadden we ook gezellige avonden, gewoon lekker op de bank. Maar op vakantie gaan ging niet meer. En nu hij uit huis is, voel ik twee dingen. Aan de ene kant: yes, fijn rustig en de andere kant roept nee papa je mag niet gaan. Je hoort hier!

Het is zo raar. Van een man die een eigen praktijk heeft, naar een man die niet meer goed kan communiceren.  Die de hele dag aan het trommelen en zingen is.

Overeind
In dit jaar heb ik bewezen dat ik overeind kan blijven staan op het moment dat ik onderuit word gehaald. Ondanks de situatie thuis ben ik over gegaan naar het vierde en laatste jaar.

Op naar een nieuw jaar vol met verrassingen.

Renée Mantel is 15 jaar, woont in Bunnik en blijft ondanks alle tegenslagen lekker gek.

LINDAnieuws is vandaag 1 jaar geworden. Wij weten hoe ons jaar is verlopen, nu zijn we benieuwd naar het jouwe. Dit is de tweede blog met het thema MIJN AFGELOPEN JAAR.

NIEUWS

Foto: Hollandse Hoogte

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Margreet MantelMargreet Mantel

Jawel ! De goodie doos is aangekomen! Een superblije dochter! Dank jullie wel... Enneh, als jullie haar eens willen interviewen voor Linda meiden ;)schroom niet !

Sissy KeizerSissy Keizer

Hallo Rene, goed dat je dit zo mooi hebt verwoord. Het blijft moeilijk, het afscheid nemen, want dat is wat deze ziekte doet. Ik ga ervan uit dat je vader heel liefdevol wordt opgevangen waar hij nu woont. En dat moet je ook geloven. Veel sterkte, warmte en liefde voor je toekomst. (van een vrouw die werkt voor en met mensen met verschillende vormen van dementie)

MargreetMantelMargreetMantel

Hallo Sissy, ja, hij wordt zeker goed opgevangen en verzorgd. in een huis met jong dementerenden en waar ze ervaring hebben met FTD. Dat is in Nederland nog ver te zoeken... Ervaring met FTD. Hier moet meer bekendheid voor komen en meer huizen voor jong dementerenden waar activiteiten anders moeten zijn dan voor ouderen... En voor FTD-ers ook weer anders... De zorg!

Yo4CoachingYo4Coaching

Lieve Renée, ik ken je persoonlijk niet, maar wat lijk je op je moeder dat je er zo over durft te praten, je kwetsbaar durft op te stellen, en je gevoelens over het grote verdriet waar jullie als gezin inzitten durft te laten zien. Dat sterkt andere kinderen en volwassenen die hetzelfde meemaken, en helpt je bij de verwerking van je eigen verdriet. Trots op jou Lfs Yo. En Margreet door de combi AlS en FTD kreeg ik een idee , wat ALS met de Bucket Challenge kan , kunnen wij toch ook zoiets opzetten voor de FTD voor meer bekendheid voor deze ziekte? Ik zeg: koppen bij elkaar steken?

MargreetMantelMargreetMantel

Ha Yo, er moet zeker meer actie / bekendheid komen voor deFTD en ja! Koppen bij elkaar is altijd goed! ;) Zeker daar t zoveel jonge gezinnen zijn, mensen in de bloei van hun leven/ gezin... Zucht... dank voor je lieve woorden!

Joyce KnubbenJoyce Knubben

In een woord: respect!

SophieSophie

Prachtig! Gefeliciteerd! :) LINDA!!

Willeke KafoeWilleke Kafoe

Wat ontzettend moeilijk... Sterkte!

MariskaMariska

Prachtig Renée, als vriendin van je tante blijf ik op de hoogte hoe het met je vader gaat, maar je krijgt het nooit zo mee als dat jij het nu omschrijft.

MargreetMantelMargreetMantel

Dank je Maris! X

Brigitte van Setten-ReijnstBrigitte van Setten-Reijnst

Als ex-juf van jou, bijzonder meisje, kan ik niet anders dan trots op je zijn om de manier hoe jij je kan en durft te uiten. Hou dat vol, blijf je jezelf, zoals je dat nu ook doet. Dat sterkt je. Heel veel liefs, Brit.

MargreetMantelMargreetMantel

Dank Brit! <3

Andra WierengaAndra Wierenga

wat een onroerend verhaal! Mijn vader heeft 2/5de deel van zijn hersens een tumor gehad, prostaatkanker, en twee andere bulten in zijn lichaam. hij was opgegeven maar hij is er nog steeds! En steeds beter! de tumor in zijn hoofd is zoals het lijkt weg en hij mag al mindere met verschillende medicijnen! Hij is zelf al erg fanatiek in de weer thuis en kan moeilijk stil zitten. Dit jaar helpt hij voor het eerst weer in het bedrijf wat mijn broers hadden overgenomen. Super trots op mijn vader!

MargreetMantelMargreetMantel

Wat fijn dat t beter gaat met je vader. De vader van Renée gaat niet meer beter worden, dit is een progressieve ziekte.

Bianca HoekstraBianca Hoekstra

Mooi verwoord Renée. Ik lees al een tijdje verhalen mee via het forum van de FTD. Heb zelf een mama met dezelfde rotziekte, maar die is een stuk ouder en woont (nog) thuis. Bewondering voor jullie en het feit dat je mams zich ondanks alles ook zo inzet om FTD bekendheid te geven. Respect!

Margreet MantelMargreet Mantel

Dank je Bianca, fijn om te horen. T moet gewoon echt bekender worden deze vorm.. De ALS is bekend geworden nu de FTD... Enneh, ALS in combi met FTD komt ook regelmatig voor... Groeten Margreet

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser