Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Michelle mania

11 x rake quotes uit Michelle Obama's memoires: 'Leven met Barack zou nooit saai zijn'

11 x rake quotes uit Michelle Obama's memoires: 'Leven met Barack zou nooit saai zijn'

Deze week verscheen ‘Mijn Verhaal’, de autobiografie van Michelle Obama. Daarin doet zij een hoop opzienbarende onthullingen, bijvoorbeeld over haar miskraam en ivf-behandeling.

| Tim van Erp

Wij maakten eerder een overzicht van elf opvallende hoogte- én dieptepunten uit het boek. Maar Mijn Verhaal heeft 443 pagina’s, dus er staan nog veel en veel meer interessante uitspraken in. Wij zetten elf mooie, aangrijpende of opmerkelijke quotes op een rij.

1. ‘Zijn armen waren altijd al sterk dankzij het vele boksen en zwemmen in zijn jeugd en nu bleven ze zo sterk omdat hij zich met krukken voortbewoog.’
– Over Michelles vader, die MS had; in het boek beschrijft ze hoe hij langzaam maar zeker aftakelt door de ziekte.

2. [Barack is] ‘een man die (…) zijn eigendommen in stapels bewaarde en geen enkele noodzaak zag, maar dan ook echt geen enkele, om zijn kleren op te vouwen’.
– Over manlief Barack Obama – die in het boek wordt ontmanteld als sloddervos.

3. ‘Leven met Barack zou nooit saai zijn.’
– Barack had tijdens zijn studententijd (nadat hij Michelle had leren kennen tijdens een baan als zomermedewerker bij een groot advocatenbureau) een ‘banaangele Datsun’ als auto. Niet alleen schudde en brulde de hele auto bij het opstarten, ook zat er een groot roestgat in de bodem waardoor het wegdek te zien was. Michelle trok al vroeg haar conclusie.

Barack en Michelle Obama, Becoming | BRON: Familiearchief Obama-Robinson

4. ‘Ik wilde Barack voor ons gezin. Ieder ander wilde hem voor het land.’
– Michelle stelt in het boek dat ze, toen ze vanuit haar omgeving én vanuit de media de vraag kreeg of haar man een gooi wilde doen naar het presidentschap in 2008, hoopte dat hij genoeg voorbereidingstijd zou nemen en zou wachten tot 2016. ‘Als Barack in Washington was en ik ’s nachts in bed lag in Chicago, leek het alsof ik het opnam tegen de hele wereld.’

5. ‘Ik zei ‘ja’ omdat ik geloofde dat Barack een geweldige president kon zijn.’
– Uiteindelijk veranderde Michelle van mening en gaf ze Barack haar zegen voor zijn presidentiële ambities – om deze simpele reden.

6. ‘Oprah Winfrey stuurde me bemoedigende tekstjes. Stevie Wonder, mijn jeugdidool, kwam optreden op campagne-evenementen, maakte grapjes en noemde me bij mijn voornaam alsof we elkaar al jaren kenden.’
– Toen Barack en Michelle steeds bekender werden, veranderde er overduidelijk nogal wat in hun leven.

Lees ook
Exclusief: dit is hoofdstuk 4 uit de autobiografie ‘Becoming’ van Michelle Obama

7. ‘We vroegen te veel van hen.’
– Dat schrijft Michelle over dochters Malia en Sasha, terugdenkend aan een gedachte die bij haar opkwam nadat de meisjes in een zwaar gepantserd voertuig voor het eerst naar school werden gebracht – en daarbij werden gefotografeerd. Verwijzend naar het feit dat beide meisjes opgroeiden en als het ware volwassen werden in het Witte Huis en met constante beveiliging om hen heen: ‘Die gedachte bleef me niet alleen die hele dag bij, maar ook nog de daaropvolgende maanden en jaren.’

8. ‘Eindelijk was hij nu toegankelijk voor ons. (…) Hij werkte nog steeds een belachelijk aantal uren, zoals hij altijd had gedaan, maar om 18.30 uur precies nam hij de lift naar boven om met zijn gezin te kunnen eten, ook al ging hij daarna vaak weer meteen naar het Oval Office beneden.’
– Verrassend genoeg was het pas vanaf hun intrek in het Witte Huis dat Barack op tijd verscheen voor het avondeten.

9. ‘We waren gewoon twee vermoeide dames die last hadden van onze schoenen.’
– Over haar ontmoeting met Queen Elizabeth – waarbij beide vrouwen ondanks (of wellicht dankzij) alle formaliteiten vooral de neiging hadden hun hoge hakken uit te trekken.

Michelle Obama en Queen Elizabeth, Becoming, Mijn Verhaal / BRON: Familiearchief Obama-Robinson

10. ‘Toen ik besloot mijn haar in een pony te laten knippen, vond mijn staf het noodzakelijk eerst over dat idee te overleggen met Baracks staf om er zeker van te zijn dat dat geen problemen zou geven.’
– Volgens de voormalig first lady konden de adviseurs van haar man wel eens ‘te veel nadruk leggen op uiterlijkheden’. Jóh.

Lees ook
Wil je zien: exclusieve foto’s uit het privé-archief van de Obama’s

11. ‘Niets in hoe hij zich gedroeg, wees erop dat hij serieus wilde regeren.’
– Donald Trump krijgt er in Michelles memoires behoorlijk van langs. Michelle blikt terug op de periode waarin hij net zijn kandidatuur had aangekondigd met bovenstaande quote. Hoe anders bleek de waarheid te zijn.

Blijf LINDAnieuws volgen, want de komende weken staan wij in het teken van Michelle Mania. Exclusieve interviews, foto’s en veel meer.

NIEUWS | BEKEND | LIJSTJE VAN DE DAG | BUITENLAND | MICHELLE MANIA

Bron: LINDAnieuws | Foto: Getty Images en boekcover | Familiearchief Obama-Robinson

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Michelle mania

Lees dit ook even

Please update your browser