Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Michelle mania

Hoofdredacteur Jildou van der Bijl over haar ontmoeting met Michelle Obama

Hoofdredacteur Jildou van der Bijl over haar ontmoeting met Michelle Obama

In de volgende LINDA. hebben wij een exclusief interview met Michelle Obama naar aanleiding van haar autobiografie ‘Becoming’ (‘Mijn Verhaal’). Voordat dat zover was, moesten we een lange weg gaan.

| Tim van Erp

Collega’s Antoinnette Scheulderman en hoofdredacteur Jildou van der Bijl ontmoetten Michelle. Wij spraken Jildou over die ontmoeting en alles wat er bij kwam kijken.

Het traject

Meer dan zeventig Nederlandse media dienden een interviewverzoek in – LINDA. mocht, als enig Nederlandse medium, naar New York afreizen om Michelle te interviewen. Het duurde echter máánden voordat dat rond was. In mei begon het hele traject, pas in september kwam de gehoopte bevestiging. Jildou: “Het voorstel dat we hadden opgesteld voor het interview was als een van de weinige in positieve zin opgevallen bij team Obama. Binnen 24 uur moesten we toen een uitgebreider plan presenteren, waarin we aantoonden waar LINDA. voor staat en hoeveel we voor elkaar kunnen boksen in weinig tijd.”

‘Ik rekende nergens op’

Hoe zenuwslopend was het lange wachten? “In eerste instantie totaal niet”, aldus Jildou. “Ik dacht: het zou heel bijzonder zijn, maar ik reken nergens op. Toen de eerste voorzichtige bevestigende geluiden uit kamp Obama klonken, en wij twee potentiële data voor het interview door kregen, was de vraag: is Linda de Mol die dagen beschikbaar? Het idee was aanvankelijk dat zij zelf het interview zou doen.”

Linda kon niet – écht niet

Jildou: “Maar Linda kon niet – écht niet. Ze had op beide data draaidagen voor April, May & June. Dan kun je écht niet weg, want op die dagen is een set gehuurd, staat een hele crew klaar, andere acteurs… Bovendien kost zo’n interview sowieso een paar dagen, je kunt niet op een dag heen en weer naar New York of Washington. Even schoot door mijn hoofd dat het hele plan dan niet door zou gaan, maar ik dacht ook meteen: dan zetten we de beste interviewer van Nederland erop.” Ofwel: Antoinnette Scheulderman.

Puzzel

Zo geschiedde. Maar moeiteloos ging het allemaal niet. “De Nederlandse uitgever Hollands Diep overlegde met de Amerikaanse uitgever en die overlegde weer met team Obama. Ik stond op een gegeven moment in de supermarkt, toen ik het bericht kreeg dat we binnen een uur alle namen moesten doorgeven die Antoinnette ooit heeft geïnterviewd. Dat wist Antoinnette gelukkig zelf, die op vakantie toch nog goed bereikbaar bleek. En dan was het ook nog een gepuzzel: wanneer kon het interview gepubliceerd worden, welk bedacht LINDA.-thema moest ervoor wijken – de onderwerpen worden altijd voor een heel jaar vastgesteld – en wat als het uiteindelijk tóch niet doorgaat? Dan hadden we een gat. Maar ik geloof heilig dat we dat dan ook wel weer hadden opgelost met onze redactie.”

Lees ook
‘Stiekem moment’: George W. Bush en Michelle Obama gaat viral

Talloze beveiligers

De veiligheidsmaatregelen logen er niet om. “Niet alleen waren er talloze mensen van de Secret Service aanwezig, met oortjes en langwerpige rugzakken waar waarschijnlijk mitrailleurs in zaten, ook mocht ik niet bij het interview aanwezig zijn: ik moest wachten in de gang. Na het interview werd ik gehaald, voor een korte ontmoeting met Michelle en een fotomoment. Ook wist haar team precies wie we waren – ze hadden papieren met daarop onze foto’s, burgerservicenummers en biografieën. We zouden niet hebben kunnen zeggen: ‘Jildou is ziek, dus we hebben iemand anders meegenomen.”

Heilige sfeer

In de lift naar het penthouse, waar het gesprek plaatsvond, werd de sfeer steeds serener. “Daarvoor hadden we grapjes gemaakt; nu werd iedereen een beetje stil en begon te fluisteren. Alsof we naar een mix van de Paus, prinses Beatrix en Beyoncé gingen.” Desondanks was de sfeer niet stréng: “Iedereen van team Obama was heel vriendelijk.”

Zucht van opluchting

Pas toen het interview erop zat, het LINDA.-tweetal weer buiten het International Barclay hotel stond waar het plaatsvond én ze midden op straat de geluidsopname hadden gecheckt, durfde Jildou pas “te zuchten van opluchting”. “Toen we aankwamen in New York, veranderde de locatie last-minute nog. Veiligheidsmaatregelen, gok ik. Ik hield er nog steeds rekening mee dat het interview op het laatste minuut kon worden afgeblazen.”

Mijlpaal

Dat Michelle voor LINDA. gekozen heeft, noemt Jildou een ‘mijlpaal’. “We bestaan vijftien jaar, dat vierden we twee nummers geleden nog. Dat we Michelle mochten spreken en samen met haar zo’n bijzonder nummer konden maken, voelt als een bekroning op dat jubileum. Het is toch bijzonder dat LINDA. inmiddels een kwaliteitsmerk is met zo’n geweldig groot platform dat Michelle zich daarbij thuis voelt. Een mooi cadeau dat ze ons heeft uitgekozen.”

‘Hugger’

En Michelle zelf? “Die is enorm charmant. Ze is een hugger: ze pakte me meteen stevig vast. Naast haar eigen mensen en redacteuren van haar uitgeverij, had ze nog niet veel journalisten gesproken die haar boek al hadden gelezen. Wij hoorden bij de eerste lichting. Ze was heel benieuwd wat we ervan vonden.”

Trump: verboden

Het onderwerp Trump was tijdens het interview overigens uit den boze, hoewel ze hem in het boek meermaals noemt – en niet bepaald warmhartig. Baalde de journalist in de hoofdredacteur daarvan? “Wel als ik de hoofdredacteur van een krant was, maar ik wist dat het tijdschrift pas na publicatie van het boek in de winkel zou liggen. We waren dan toch al te laat geweest met het nieuws. Ik vond het vooral ráár, dat het niet mocht. Ze is in het boek zo uitgesproken over hem… maar misschien heeft ze daar ook juist wel alles gezegd wat er te zeggen valt.”

Lees ook
Michelle Obama met exclusief interview in LINDA.: ‘Bekroning op ons jubileum’

Blijf LINDAnieuws volgen, want de komende weken staan wij in het teken van Michelle Mania. Exclusieve interviews, foto’s en veel meer.

NIEUWS | BEKEND | INTERVIEW | MICHELLE MANIA

Bron: LINDAnieuws | Foto: Chuck Kennedy | Jurk Michelle Obama: Rachel Comey

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Michelle mania

Lees dit ook even

Please update your browser