Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Russisch ministerie van Defensie: 'Buk-raket die MH17 neerhaalde was niet van ons'

Russisch ministerie van Defensie: 'Buk-raket die MH17 neerhaalde was niet van ons'

Vlucht MH17 is in 2014 in Oekraïne neergehaald door een raket die eerder door Rusland aan het land is geleverd. Dat meldt het Russische ministerie van Defensie. De raket is na levering nooit meer in Rusland geweest.

| Yara Mureau

Die verklaring komt overigens niet overeen met eerder internationaal onderzoek.

Van Moskou naar Oekraïne

Volgens de Russische generaal Nikolaj Parsjin is de raket in 1986 gemaakt in Moskou en daarna naar Oekraïne vervoerd. De raket was in handen van een Oekraïens leger, die was betrokken bij de strijd tegen opstandelingen in het oosten van het land. De rest van Europa mag de documentatie inzien. De nieuwe gegevens zijn al naar Nederland gestuurd.

Joint Investigation Team

Het Joint Investigation Team, dat de ramp onderzoekt, gaat de informatie van Rusland zorgvuldig analyseren en laten meewegen. Het JIT geeft wel aan dat het Russische ministerie van Defensie al eerder onjuiste informatie heeft gepresenteerd. Het onderzoeksteam blijft uitgaan van de bevindingen die in mei zijn gepresenteerd. Daarin staat dat het vliegtuig is neergehaald met een BUK-raket die is afgevuurd door een onderdeel van het Russische leger. Daarbij kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Lees ook
Jonathan (48) kende zijn halfbroer sinds zijn 25e en verloor hem bij MH17

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser