Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Meer dan 100 doden en 200 gewonden bij aanslagen Parijs

Meer dan 100 doden en 200 gewonden bij aanslagen Parijs

De Franse hoofdstad Parijs is vrijdagavond getroffen door meerdere schietpartijen en explosies. Er zijn meer dan 100 doden gevallen en ruim 200 gewonden. 

| Justine Wouterson

De meeste slachtoffers vielen in het Bataclan-theater, waar bezoekers van een concert werden gegijzeld.

Acht terroristen omgekomen
Het Franse persbureau AFP meldt dat acht terroristen zijn omgekomen. Vier van hen kwamen om in het theater: drie van hen bliezen zichzelf op, een vierde is door de politie gedood.

23.40 uur – EINDE LIVEBLOG
Wij sluiten ons liveblog voor vandaag af. Morgenvroeg kun je opnieuw bij ons terecht voor het laatste nieuws rond de aanslagen in Parijs.

23.38 Nieuwe schietpartij in Parijs, bij Les Halles
Er zou zich vrijdagavond een nieuwe schietpartij hebben voorgedaan in het centrum van Parijs, in het bij toeristen razend populaire Quartier des Halles waar onder meer het Centre Pompidou is gevestigd. Dit meldt de radiozender France Europe 1. De zender meldt geen details over eventuele slachtoffers.

23.36 Meer dan honderd mensen gegijzeld in theater
Zeker honderd mensen worden vrijdagavond gegijzeld in het Parijse theater en concerthal Bataclan. Dat meldden Franse media. Bij het theater waren eerder op de avond ook schoten te horen. Ook in het theater is door meerdere mensen geschoten, meldden gewonden die het gebouw uitkwamen. Daarbij zou allahoe akbar zijn geroepen.

23.35 uur – Dodental opgelopen naar 60
Franse media spreken inmiddels over minstens 60 doden bij de verschillende aanslagen in Parijs.

23:31 uur – VS: aanslagen Parijs gecoördineerde acties
Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen geloven dat de serie aanslagen in Parijs vrijdagavond gecoördineerde acties zijn. Dat zei een bron dichtbij de inlichtingendiensten. Dit lijkt duidelijk op een gecoördineerde serie aanslagen, zei hij.

23.16 uur – Zeker 3 doden door explosies bij stadion
Bij de explosies bij het Stade de France zijn zeker drie doden gevallen, meldt de krant Le Figaro op gezag van de politie. Ooggetuigen melden op Twitter drie explosies bij het stadion, bij twee hamburgerrestaurants en een café. In het stadion was een vriendschappelijke wedstrijd aan de gang tussen Frankrijk en Duitsland. De wedstrijd is inmiddels afgelopen. Een journalist van weekblad L’Express die in het stadion aanwezig is, meldt ‘oplopende spanning’. De 80.000 aanwezigen kunnen het stadion maar aan een kant verlaten. Ons wordt uitgelegd dat de situatie nog niet onder controle is.

Schermafbeelding 2015-11-13 om 23.24.44

23.15 uur – Zeker 40 doden bij aanslagen Parijs
Door aanslagen op verschillende plaatsen in de Franse hoofdstad Parijs zijn tientallen mensen om het leven gekomen. De nieuwszender France 24 houdt het op 26 slachtoffers, terwijl andere media minstens veertig doden melden. Er zouden zeker zestig mensen worden gegijzeld in het theater Bataclan in het oosten van de stad.

23.04 uur – ‘Gijzeling gaande in theater Bataclan Parijs’
Bij de gijzeling in het Parijse theater Bataclan zouden zeker zestig gijzelaars worden vastgehouden, meldden Franse media op gezag van de politie. Bij het theater waren eerder op de avond ook schoten te horen. Ook in het theater is door meerdere mensen geschoten, meldden gewonden die het gebouw uitkwamen. Daarbij zou allahou akbar zijn geroepen.

22.54 uur – Zeker 3 doden door explosies bij stadion
Vlak bij het Stade de France, het grootste voetbalstadion van Frankrijk in Saint-Denis vlak bij Parijs, hebben zich vrijdagavond meerdere explosies voorgedaan. Daarbij zijn zeker drie doden gevallen, meldt de krant Le Figaro op gezag van de politie. President François Hollande, die bij de wedstrijd aanwezig was, is door zijn beveiligers uit het stadion gehaald. Voor de overige aanwezigen is het stadion afgesloten; zij mogen het stadion niet verlaten.

22.53 uur – ‘Gijzeling gaande in theater Bataclan Parijs’
In het Parijse theater en concerthal Bataclan is vrijdagavond een gijzeling gaande. Dat meldde Franse media op gezag van de politie. Bij het theater waren eerder op de avond ook schoten te horen. Ook in het theater is door meerdere mensen geschoten, meldden gewonden die het gebouw uit kwamen. Daarbij zou allahou akbar zijn geroepen.

22.30 uur – Drie schietpartijen in Parijs
De Franse politie zegt dat er vrijdagavond drie schietpartijen zijn geweest in het oosten van Parijs: in de rue de la Fontaine au roi, in de rue de Charenton en bij het theater Bataclan. Er zouden meerdere slachtoffers zijn, volgens getuigen, aldus Le Figaro. De politie spreekt van een ‘zeer verwarrende situatie’ momenteel.

Schermafbeelding 2015-11-13 om 23.24.58

22.20 uur – Meerdere explosies bij Stade de France
Vlak bij het Stade de France, het grootste voetbalstadion van Frankrijk in Saint-Denis vlak bij Parijs, hebben zich bijna gelijktijdig met de schietpartij meerdere explosies voorgedaan. In het stadion was een vriendschappelijke wedstrijd aan de gang tussen Frankrijk en Duitsland. Le Figaro meldt dat president François Hollande, die bij de wedstrijd aanwezig was, door zijn beveiligers uit het stadion is gehaald. Hij is naar het ministerie van Binnenlandse Zaken gebracht.

22.14 uur – Politie: zoek dekking
De politie vraagt alle inwoners rond het getroffen restaurant dekking te zoeken in de gebouwen en sluit geleidelijk alle omliggende straten. Alle bars, restaurants en terrassen in de buurt worden geëvacueerd. De schutters zijn nog niet aangehouden.

22.00 uur – ‘Meerdere doden bij schietpartij Parijs’
Door een schietpartij met een kalasjnikov in een restaurant in Parijs zijn meerdere doden gevallen. Ook raakten zeker zeven mensen gewond, meldde de Franse zender BFM TV vrijdagavond. Het restaurant is in de buurt van de rue Bichat in het tiende arrondissement. De politie is ter plaatse.

Schermafbeelding 2015-11-13 om 23.25.30

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser