Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

'Sorry, mijn naam is Corry': steeds meer mensen veranderen hun voornaam

'Sorry, mijn naam is Corry': steeds meer mensen veranderen hun voornaam

Steeds meer mensen veranderen hun voornaam. Werden in 2015 bij de rechtbank nog 503 namen gewijzigd, in 2016 en 2017 steeg dat al naar respectievelijk 583 en 576.

| Justine Wouterson

Voor dit jaar wordt een vergelijkbaar aantal verwacht. Een duidelijke verklaring voor die stijging is er niet, meldt de Raad voor de Rechtspraak.

Flink wat voeten in de aarde

Je voornaam veranderen is niet heel makkelijk. Er is altijd een advocaat nodig die een verzoekschrift indient bij de rechtbank, waarna de rechter erover beslist. Een en ander is geregeld in artikel 4 van boek 1 van het Burgerlijk Wetboek. Daarin staat bijvoorbeeld dat het geen ongepaste naam mag zijn.

Goed verhaal

Volgens civiel rechter Jan Kloosterhuis van de rechtbank Amsterdam is het belangrijkste dat iemand “echt een goed verhaal” heeft om zijn of haar naam te veranderen. Hij krijgt overigens geen verzoeken van mensen die een rare of extreme naam willen. “Wel zie ik mensen die een bijnaam hebben, of met een andere naam dan hun voornaam bekend zijn bij familie of vrienden en het dan ook maar willen laten aanpassen.”

Lees ook
Geef je een kind de achternaam van de vader of de moeder? 8 x dit vinden jullie

NIEUWS | OPMERKELIJK

Bron: ANP | Foto: Pexels - Pixabay

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser