Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

COA zoekt opvangplekken voor stijgend aantal asielzoekers

COA zoekt opvangplekken voor stijgend aantal asielzoekers

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zoekt naar gemeenten die ruimte beschikbaar stellen voor nieuwe asielzoekerscentra. In zijn totaliteit zijn vijfduizend extra plaatsen nodig.

| Tim van Rodijnen

Sinds de zomer stijgt het aantal mensen dat in Nederland asiel aanvraagt.

Opvanglocaties

In de eerste negen maanden van 2018 vroegen 14.545 mensen voor het eerst asiel aan in Nederland. In heel 2017 waren dat er bijna net zoveel: 14.716. Om iedereen die asiel aanvraagt tijdelijk te huisvesten in afwachting van de asielprocedure heeft het COA nieuwe opvangplekken nodig. Dat is opvallend, gezien er vorig jaar nog elf opvanglocaties hun deuren hebben gesloten.

Asielvergunning

De grootste groep mensen die asiel zochten in september kwam uit Iran (320, gevolgd door Syrië (276). Uit Turkije komen de laatste maanden ook steeds meer asielzoekers. Een opvallend feit is dat veel mensen uit ‘veilige’ landen een asielvergunning proberen te krijgen, bijvoorbeeld uit Albanië en Algerije.

Afgewezen

Aanvragen van die ‘veilige-landers’ worden er bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) snel uitgepikt en via een snelle procedure afgewezen.

Bijkomend probleem

Een bijkomend probleem voor het COA is dat er nog 6500 vluchtelingen met een verblijfsvergunning in asielzoekerscentra wonen. Deze mensen wachten nog allemaal op een huis in de gemeente waar zij aan zijn gekoppeld.

Lees ook
Asielzoekers krijgen gezicht tijdens open azc dag: ‘Het zijn ook jouw buren’

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS

Bron: NOS | Foto: ANP Foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser