Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

meepraten

Margret (49) werd incontinent na een fietsongeluk: 'Je bent er permanent mee bezig'

Margret (49) werd incontinent na een fietsongeluk: 'Je bent er permanent mee bezig'

Gisteren schreven we over de Australische Emma (20) die een foto deelde nadat ze incontinent raakte door een ongeluk. Margret (49) overkwam hetzelfde en vertelt haar verhaal om anderen te helpen.

Zij werd zeventien jaar geleden incontinent na een fietsongeluk.

Lees ook
Emma (20) liep ruggengraatletsel op door parachute-ongeluk en deelt kwetsbare foto

Over de kop

“Ik was aan het fietsen met mijn gezin, toen er ineens een hond overstak”, vertelt Margret Obdeijn-Uiterwijk Winkel aan LINDAnieuws. “Ik reed tegen ‘m aan en sloeg over de kop.” En hoewel Margaret allang blij was dat haar dochtertje (2) niet bij haar, maar bij haar man op de fiets zat, was de situatie ernstig.

Katheter

Ze werd opgenomen in het ziekenhuis waar ze een week lang slechts kon staan en liggen. “Mijn schaamlippen waren volgelopen met bloed en opgezet. Ze waren zeker tien tot vijftien centimeter groter en ik had een katheter nodig voor de ontlasting.” Na een week mocht Margret naar huis, maar hersteld was ze daarmee nog niet.

‘Komt wel goed

Ze kon haar ontlasting en urine niet ophouden en “eerst denk je dat het wel goed komt”. Met incontinentieverband probeerde ze de eerste tijd te overbruggen, maar na vier maanden klopte Margret toch aan bij de dokter. “Ik kreeg fysiotherapie. Dat hielp bij de ontlastingsincontinentie, maar niet bij de urine-incontinentie.” Na een jaar van therapie moest de toen 33-jarige de situatie accepteren.

Lees ook
Weleens te maken met druppeltjes urineverlies? Dit zijn de antwoorden op al je vragen

Verschoning

“Ik moest altijd verschoning bij me hebben, altijd kijken waar een wc is en nadenken over hoeveel ik drink. Je bent er permanent mee bezig.” Toch accepteerde Margret de situatie. “Als je iets aanvaardt, dan ben je veel meer ontspannen en kun je beter nadenken over een oplossing.” Daar is niets aan gelogen, want na tweeëneenhalf jaar incontinentie (waarin ze zich niet liet weerhouden van uitjes met haar gezin), sprak ze met doktoren over een TVT-bandje. “Dat is een bandje dat met een vaginale operatie wordt ingebracht. Het is een soort zwanenhals die voor minder druk op je urinebuis zorgt. Normaal gesproken plaatsen doktoren die niet zo snel, maar ik heb toen heel duidelijk gezegd dat ik een jonge vrouw ben en me zo ook wil blijven voelen. Daar was de uroloog het gelukkig mee eens.”

Hulp

De operatie slaagde en hoewel Margret niet meer incontinent is, wil ze wél vertellen wat haar is overkomen. “Ik wil anderen laten zien dat het niet erg is. Het overkomt je. Al kan ik met mijn verhaal maar één iemand helpen: dat is al winst.”

NIEUWS | GEZOND | INTERVIEW | MEEPRATEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Margret Obdeijn-Uiterwijk Winkel

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer meepraten

Lees dit ook even

Please update your browser