Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

meepraten

Opruimen na de pauze doe je zélf: deze school leert zijn leerlingen een lesje

Opruimen na de pauze doe je zélf: deze school leert zijn leerlingen een lesje

Het Wolfert Tweetalig uit Rotterdam heeft een interessant experiment opgezet. De middelbare school ruimt deze week eens níet de troep op die leerlingen in de pauzes veroorzaken in de aula.

| Erik van Dam

De actie is bedoeld om de pubers te prikkelen zélf hun rommel op te ruimen.

Geen verantwoordelijkheid

In de regel ruimen de conciërges op het Wolfert de aula op na de lunchpauze. De schoolleiding merkte echter dat de leerlingen daar iets te gemakkelijk mee omgingen. De eigen verantwoordelijkheid was zoek en zelf opruimen bleef achterwege. Daarom werd de niet-opruimweek ingesteld: een week lang raken de conciërges geen papiertje, pakje of zakje meer aan.

Ludiek bedoeld

Woordvoerder Dorieke Hammink zegt tegen RTL Nieuws dat de actie vooral ludiek is bedoeld. De leerlingen worden nu geconfronteerd met hun eigen gedrag, legt ze uit. “Het is een soort prikkelactie. Een eerste stap om het gesprek op gang te brengen. We gaan nu kijken op wat voor manier we hier een vervolg aan geven.”

Verkeerd signaal

Pedagoge Krista Okma vindt dat het gedrag van pubers op school vaak een verlengstuk is van het gedrag dat ze thuis laten zien. “Als jij tegen je kinderen zegt: ‘Laat die afwas maar liggen, dat ruimt de werkster morgen wel op’, dan geef je een verkeerd signaal”, legt ze uit aan RTL Nieuws. “Het gaat uiteindelijk om sociaal gedrag. Leer als ouders dat ze in gezamenlijke ruimtes hun spullen opruimen”, adviseert zij.

Lees ook
Deze basisschoolkinderen feliciteren hun conciërge op heel bijzondere wijze

NIEUWS | KINDEREN | MEEPRATEN | ONDERWIJS

Bron: RTL Nieuws | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer meepraten

Lees dit ook even

Please update your browser