Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

meepraten

Romy Boomsma schrijft krachtige post over opvoeden: 'Er is geen standaard die je hoeft te volgen'

Romy Boomsma schrijft krachtige post over opvoeden: 'Er is geen standaard die je hoeft te volgen'

De vrouw van Arie Boomsma, Romy, laat via een krachtige post op Instagram weten dat ze het fijn zou vinden als mensen het moederschap niet als een competitie zien. 

| Maaike van de Graaf

‘Support en positiviteit is dan zoveel fijner dan het gevoel bekritiseerd te worden.’

Romy Boomsma

Romy begint haar bericht met: ‘Lijkt me heerlijk als nieuwe ouders vooral het advies krijgen dat het heel goed is om op je eigen gevoel af te gaan.’ Daarmee doelt ze onder andere op het feit dat als ouders het fijn vinden om samen te slapen met de baby dat goed is en dat er geen maximum aantal voedingen aan borstvoeding geven zit. Ze laat weten dat ‘je niets verkeerds doet als jouw kind afwijkt van wat ‘hoort’ en dat er geen standaard is die je hoeft te volgen.’ Volgens haar kan je als ouder niks anders doen dan je overgeven aan de behoeftes van je kind.

Eigen ervaring

Haar krachtige boodschap komt voort uit haar eigen ervaring. De vrouw van Arie heeft weleens kritiek gekregen op de manier waarop zij met haar kinderen omgaat. ‘Waar ik merkte dat dit iets was waar ik me na de geboorte van Bobby af en toe tegen verzette, met alle gefrustreerde gevoelens die daarbij horen, vind ik het nu vanzelfsprekend.’

De post van Romy Boomsma: 

View this post on Instagram

Lijkt me heerlijk als nieuwe ouders vooral het advies krijgen dat het heel goed is om op je eigen gevoel af te gaan. Dat het moederschap geen competitie is. Dat als ouders samen slapen met je baby of kind een hele fijne optie kan zijn. Dat borstvoeding geven op verzoek geen maximum aantal voedingen of vaste tijden betreft, en een nacht doorslapen niet leeftijdsgebonden is. Dat je niet lang en vaak genoeg kan dragen, en dat dit alles niet betekent dat je ‘slechte gewoontes’ aanleert. Dat het oké is om exact te doen wat jij goed acht. Dat je niets verkeerds doet als jouw kind afwijkt van wat ‘hoort’ en dat er geen standaard is die je hoeft te volgen, geen methode of tegenstrijdige adviezen die alleen maar onzeker maken. Denk hier aan de ‘oh mijn kind sliep op flesvoeding nachten door hoor, geef je nog stééds borstvoeding’. ‘Slaapt hij/zij nóg bij jullie op de kamer’ ‘Nou mijn kind....’ of ‘Vroeger...’. En dat allemaal als je voor je gevoel net pas een beetje begint te verwerken dat je nu dus moeder bent. Voor altijd. Met alle emoties, angsten en onzekerheid die daar al automatisch bij komen kijken. Support en positiviteit is dan zoveel fijner dan het gevoel bekritiseerd te worden. Alle kinderen zijn anders, echt. Ze verwerken prikkels op een andere manier, gaan op een andere wijze om met verandering en kunnen dat nog niet goed onder woorden brengen, in het begin alleen door te huilen. Je kan niet forceren dat je een ‘makkelijk’ kind krijgt door het overal mee naartoe te nemen. Dat hangt vanaf het begin af aan al van je baby af, als ouder kan je niets anders doen dan je eraan overgeven en zijn of haar behoeftes volgen. Waar ik merkte dat dit iets was waar ik me na de geboorte van Bobby af en toe tegen verzette, met alle gefrustreerde gevoelens die daarbij horen, vind ik het nu vanzelfsprekend. Ik voel aan alles hoe erg ik deze fase ooit zal gaan missen, als de nachten niet meer gevuld zijn met een baby die liever tussen ons in slaapt en een kwebbelend peutertje dat middenin de nacht vraagt of we een boekje komen lezen. Een kind kan zich onmogelijk té goed hechten, en voor we het weten dient zich weer een nieuwe fase aan en verlangen wij weer terug naar dit alles.

A post shared by Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) on

Lees ook
Romy Boomsma reageert op ‘Volkskrant’-columnist die vindt dat ze moederschap verheerlijkt

NIEUWS | BEKEND | MEEPRATEN

Bron: Instagram Romy Boomsma | Foto: LINDA.MEIDEN 22 / Cornelie Tollens

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer meepraten

Lees dit ook even

Please update your browser