Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

meepraten

Paul de Leeuw: 'Ik ben voorzichtiger geworden, de sfeer is verhard'

Paul de Leeuw: 'Ik ben voorzichtiger geworden, de sfeer is verhard'

De angst voor aanslagen van extremistische groeperingen zit er flink in – we hebben er allemaal in meer of mindere mate last van. In LINDA. 130 praten vijftien Nederlanders over hun angst, onder wie deze vijf. 

| Corine Koole

Paul de Leeuw (53) is cabaretier en presentator, twee kinderen: ‘We zijn overgevoelig geworden’

DSC_3343Paul
Zo’n twintig jaar geleden ging ik als Bob de Rooy een moskee binnen, ik maakte daar wat grappen die leidden tot vragen van de moskeeraad, ik heb met hen gepraat en daarmee was de kous af. En nog maar een paar jaar terug meldde zich een moslimmeisje dat vanaf een minaret een deel van de Koran wilde uitspreken. De imam werkte mee, iedereen vond het geweldig en moest lachen.

Nu denk ik wel twee keer na voor ik een grap met moslims maak. Er schieten mij op dit moment sowieso meer grappen te binnen over Sylvie Meis, maar dit ter zijde.

Ja, ik ben gezapiger geworden, maar ook voorzichtiger: de sfeer is verhard. Moslims, joden, agnosten, christenen, iedereen is overgevoelig geworden. In mijn theatershow zit een scène waarin mensen foto’s met mij maken in Auschwitz. Je zou zeggen dat mensen op die plek wel wat anders aan hun hoofd hebben, maar dit is echt gebeurd. Voor tv heb ik de scène die refereerde aan die foto’s eruit gehaald, bang dat iedereen zegt: ‘Paul maakt een grap over joden.’ Jammer, humor was altijd een middel om de scherpe kanten te verzachten, maar dat lukt steeds minder.

Zelfs mijn kinderen roepen over sommige van mijn oude grappen: ‘Nee, dat kan niet, dat is beledigend.’ Ik hoop zo dat zij nog meemaken dat islam gewoon een godsdienst wordt als het katholicisme, waarover je best af en toe ook kan lachen.

Naeeda Aurangzeb (41) is NTR-televisiepresentatrice: ‘Nederland is mijn vaderland’

DSC_2457Naeeda
Ik ben in Pakistan geboren, en op mijn derde naar Nederland verhuisd. De twee kinderen van mijn oudste broer zijn hier begraven, Nederland is mijn vaderland. Maar de laatste tijd twijfel ik steeds vaker of ook anderen mij als Nederlander zien. Soms ben ik bang dat als het erop aankomt, ik word afgedaan als buitenstaander en vreemdeling.

Er wordt gezegd: ‘Naeeda, je moet je meer uitspreken tegen het extremisme.’ Maar waarom? Omdat ik in Pakistan geboren ben? Waarom kijkt iedereen mijn kant op als er aanslagen worden gepleegd en onthoofdingen plaatsvinden en condoleert niemand mij met de afslachting rond kerst van scholieren in Pakistan? Mijn neefje durfde daarna maanden niet naar school. Ik voel me soms alleen. In de strijd om het terrorisme zijn meer moslims gesneuveld dan niet-moslims. Maar daarover vind ik in kranten niets terug.

Ik ben gewend om ter verantwoording te worden geroepen. Als kind kreeg ik talloze vragen. Waarom eten jullie met je handen, waarom draagt je moeder zo’n lange jurk? Misschien wordt het tijd dat ook de hier geborenen zich een spiegel voorhouden en minder zwart-wit gaan denken. Na 9/11 keek de hele trein naar me alsof ik het had gedaan. En ja, mijn moeder draagt een lange jurk, maar van de IS weet ze net zo weinig als mijn buurvrouw Betty. Toch wordt ze op straat behandeld alsof ze zojuist instructies heeft gekregen van de taliban.

Ilse Bezaan (47) is Lid van de Provinciale Staten Noord-Holland voor de PVV, twee kinderen: ‘We zijn bang om moslims te beledigen’

DSC_5297Ilse
Ik houd niet van praten over twee groepen, over ‘zij’ en ‘wij’, maar als je me vraagt waar ik me zorgen over maak, is dat vooral de tolerantie van veel moslims ten aanzien van onderdrukking van vrouwen. Heeft de eerste vrouwelijke arts van Nederland, Aletta Jacobs, daarvoor haar best gedaan? Hebben de Dolle Mina’s in de jaren 60 gestreden om vrouwen nu hun vrije recht op een echtscheiding weer af te laten pakken?

De Nederlandse overheid staat oogluikend toe dat neven en nichten met elkaar mogen trouwen, zoals bij veel moslims gebruikelijk is. Iets wat alleen al om gezondheidsredenen is af te raden. Ik ben kortgeleden de politiek in gegaan omdat ik wil getuigen van mijn ergernissen over het onderdrukkende conservatisme dat met de islam het land instroomt. Niet dat ik mijn beha, net als de feministen destijds, aan de bomen wil hangen. Maar ik wil wel vreselijk mijn best doen om de zwaarbevochten verworvenheden voor alle vrouwen, moslim en niet-moslim, te behouden.

Het gevaar zit hem niet bij de moslims zelf, maar onze politici en overheid die mijns inziens veel te toegeeflijk zijn. Als in Den Haag tijdens de anti-Israëldemonstratie wordt geroepen: ‘Dood aan de joden’, is er niemand die ingrijpt. Het is of men bang is om moslims te beledigen, maar ik zeg: erken de problemen en bespreek ze bij daglicht en in het openbaar.”

Abdelkarim Dennis Honing (24) is zetter, vier kinderen: ‘Ze kunnen me zomaar vermoorden’

DSC_4612Dennis
Jarenlang was ik zelf een geradicaliseerde moslim. Ik kom uit hun midden, ik was een salafist. Ik zocht naar de pure islam, dan kom je al snel bij de Profeet en bij het streven naar een islamitische staat. Maar ik ben geschrokken van het beestachtige geweld. Nu ben ik in hun ogen een afvallige, een bedrijfsspion. Erger dan Theo van Gogh. Ik wist heel goed wat me te wachten stond toen ik deze dominante, pooierachtige ideologie de rug toekeerde. Laatst kwam ik in een gematigde moskee aan de Rozengracht in Amsterdam een oude vriend tegen. Hij zat op zijn hurken zijn veters te strikken. Ik liep op hem af om een praatje te maken, maar hij siste me fel toe dat ik moest doorlopen. Hij wilde me niet meer kennen.

Een andere keer, bij een optreden bij Pauw, stond er ineens na afloop midden in de studio een furieuze oude maat voor mijn neus. Iedere Amsterdammer weet waar Pauw wordt opgenomen. Deze man hoefde maar op zijn fiets te springen en hij was binnen een paar minuten bij me. Hij was niet eens buitensporig agressief, maar ik dacht wel: zo gaat dat dus. Op een dag kun je zomaar vermoord worden en in dit overvolle land kun je je nergens verstoppen.

Aan de andere kant: ik zou niet eens willen weglopen. Iedereen mag weten waar ik woon en waar ik boodschappen doe. Als klokkenluider ben je onderwerp van bedreiging en spot. Mijn doel, de extremistische islam bestrijden en bespreekbaar maken, is nu eenmaal niet bereikbaar zonder gevaar.

Malika Ouacha (20) is studente culturele antropologie: ‘De hele coupé zweeg’

DSC_2337Malika
In de trein zat ik laatst tegenover een jongen die tegen zijn vriendin mopperde over ‘al die buitenlanders’ die weigeren de taal te leren, die niet verder komen dan de laagste beroepen, enzovoort, het ene cliché na het andere. Hij was een jaar of 18, blank, blond. Het was spitsuur en druk in de trein, maar niemand zei iets. Na een tijdje vroeg ik hem: ‘Vind je dat je dit allemaal moet kunnen zeggen?’ ‘Ja’, antwoordde hij en hij beriep zich op zijn vrijheid van meningsuiting. Ik zei: ‘Maar begrijp je dat je mensen beledigt door dit in het openbaar te zeggen?’ Pas toen ik vroeg of zijn vader trots zou zijn als hij hem zo hoorde spreken, zweeg hij. Waar ik van schrok, waren niet zijn woorden, maar het zwijgen van die hele coupé.

Het is of mensen gedreven worden door permanente angst. Niemand wil meer in gesprek blijven. Men verschuilt zich achter stereotypen, er is geen nieuwsgierigheid meer naar elkaar. Dat vind ik eng.

Als ik de verhalen beluister van mijn vader, dan was er in de jaren zeventig veel meer verbondenheid. Toen mijn vader hierheen verhuisde, huurde hij een kamer bij een Nederlandse vrouw en was er respect voor elkaar. Nu is er argwaan, verdeling, en angst. We raken erdoor verlamd. Zo bang is men geworden voor elkaar, dat alle gevoel voor nuancering verdwenen is. Ik droom van een nieuwe wereld waarin we opnieuw oor en oog hebben voor elkaar.

Bekijk in de LINDA.130 ANGST MAAKT MEER KAPOT DAN JE LIEF IS nog acht portretten over de angst voor aanslagen en de toenemende invloed van de jihad.

NIEUWS | BEKEND | MAGAZINE | MEEPRATEN | ALLES OVER LINDA.

Bron: LINDAnieuws | Foto: Robin de Puy

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

MaxMax

De islam heeft in 1470 jaar nog nooit iets anders gedaan dan dood en verderf zaaien. Jihad en doden zijn het hoofd van de islam. Neem ze weg, dan neem je het hoofd van de islam weg.Vanaf het begin is de islam verspreid (in 57 staten) via oorlogen en geweld.Als we een beeld willen krijgen van de manier waarop de eerste jihadisten zich in de zevende eeuw meester maakten van het Arabische schiereiland, dan kunnen we leren van de opmars van ISIS.Alles wat ISIS nu doet tegen onschuldige mensen, hebben de Arabische moslims in het begin van de islam tegen andere onschuldige mensen gedaan.ISIS verspreidt de islam zoals Mohammed het gewild had en zoals Mohammed het zelf uitgedragen heeft.In Soera 2 vers 191: ’En doodt hen, waar gij hen ook ontmoet’, en vele andere verzen worden moslims opgeroepen niet-moslims af te slachten (3:141, 4:91, 5:33 enz).Een Koranvers zoals ‘doodt hen waar ge ze ook maar kunt vinden’ (Koran 2:191, 4:89 en 4:91) is typerend. Niet-moslims zijn niet gelijk aan moslims en moeten zich onderwerpen aan de sharia.De hele wereld moet zich onderwerpen aan de islam. De nog niet aan de islamitische sharia onderworpen gebieden worden binnen de moslimgemeenschap wereldwijd de “Dar al-Harb” genoemd: ‘het huis van de oorlog’.Maak je geen enkele illusie! Nederland behoort net als andere Europese landen tot de dar al-harb en moet worden onderworpen....De grootste slachtoffers van islam zijn moslims!

boodastboodast

lieve Linda, dit moet me even van het hart, ik heb al eerder gereageerd over een topic discriminatie, waarbij ik me druk maakte over het feit dat de Nederlander steeds vaker in het hoekje racist word gedrukt. Nou heb ik geen bord voor mijn hoofd en zit genoeg op social media om te zien dat "we"verharden in onze mening, nou koop ik iedere maand jou maandblad dus ook het laatste nummer over de angst voor ISS..metgevolg dat daarom de Nederlander gereserveerder tot de moslims en allochtonen in het algemeen staan, nou dat idee kan ik helaas niet delen, zoals ik al eerder schreef, discriminatie is van alle culturen en alle tijden, geen enkele reden om het goed te praten bytheway want discriminatieis en blijft verachtelijk.Maar nu lees ik dus de verhalen uit Linda prachtige mensen met een mooi verhaal, intilegente moslims die zich niet genoodzaakt voelen zich op geen enkele manier te verdedigen t.o de wandaden die ISS op zijn geweten heeft.Maar nu komt het , het gevoel van onvrede t.o de allochtoon is niet alleen vanwegede aanslagen van een stel randdebielen, maar ook door de vaak negatieve berichten in de media oa geweldpleging, oplichting, brutaal en asociaal gedrag van de derde generatie jongeren die vinden dat dé Nederlander hun van alles schuldig is en dat op een zeer negatieve manier uiten, uiteraard ben ik me er van bewust dat het niet om alle allochtonen gaat maar we kunnen er niet omheen dat één blik opeen programma als opsporing verzocht, een docu over een wijk in den haag of Rotterdam nou niet bepaalt een rooskleurig multicultureel toekomstbeeld schetst, jammer genoeg, Dus met deze enorme omweg wil ik eigenlijk aangeven dat jullie eigenlijk een rooskleurig beeld van welgemanierde welopgevoede mensen laten zien , die niks begrijpen van de opkomst van de opmars van bijv. De pvv. Ik had graag wat interviews gezien met jongens en meisjes van welke afkomst dan ook wat hun mening is over de huidige angst van de Nederlander. Had naar een wijk gegaan waar veel jongeren hun onvrede uiten over de kaaskop, Dan geef je een eerlijk beeld.Mischien een ander onderwerp voor jullie prachtige blad?

LINDA. magazineLINDA. magazine

Hi, bedankt voor het compliment. We staan altijd open voor ideeën en feedback. Fijne dag! Liefs, LINDA.

iljailja

@Naeeda Aurangzeb: ja, ik zou graag willen dat elk persoon die zich tot de "gematigde moslimgemeenschap"voelt horen, zich uitspreekt tegen het geweld dat uit monde van de islam wordt gevoerd. Distantieer jemet z'n allen van die gekken! Het zou zo goed zijn als een groter deel van onze gezamenlijke bevolking weet dat niet alle islamieten IS-aanhangers zijn, of zoiets als economisch vluchteling.

MarkMark

Beste Ilja,Dat doen Christenen toch ook niet bij Christelijk terreur? De Christelijke sektes, Breivink, alle oorlogen die de blanken hebben veroorzaakt (want arabisch = islam, dus westers = christelijk logica die hier wordt gehanteerd). Ik zie niemand zich distantiëren van de oorlogen in Syrië en Irak. Hebben jullie wel enig besef wie de slachtoffers zijn van ISIS? DE INWONERS VAN SYRIË EN IRAK!!! De ISLAMITISCHE arabieren: de sjiëten, de koerden, de yezedi's. DAT zijn de slachtoffers van ISIS, die elke dag lijden en hun leven moeten vrezen. Dus hoe durven jullie te doen alsof deze arabieren pro ISIS zijn, wanneer het deze arabieren zijn die de grootste slachtoffers zijn. Waar hun duizenden zijn verloren aan ISIS, zijn jullie er hoeveel? Ik herinner me niet veel meer dan Charlie Hebdo en de onthoofdingsfilmpjes. Wat natuurlijk erg is, maar niet te vergelijken met het dagelijks leed dat ELKE BURGER DAAR ONDERGAAT, kinderen, vrouwen, gehandicapten, mannen..allemaal MOSLIMS slachtoffers. En dan maar durven zeggen dat moslims zich moeten distantiëren van ISIS. MOSLIMS (en Christelijken enz.) ZIJN DE GROOTSTE SLACHTOFFERS VAN ISIS!!! DAT IS ALSOF JE ZEGT DAT JODEN ZICH MOETEN DISTANTIËREN VAN DE NAZI'S! Alleen maar omdat er een honderdtal gekke 'zogenaamde'moslims zijn, moeten al die duizenden slachtoffers, 1.3 miljard moslims zich distantieren. Logica..

RitaRita

Wauw, ik vind het echt schandalig dat jullie mijn reacties hebben verwijderd op dit artikel en het artikel 'Linda in haar editorial: 'Angst maakt meer kapot dan je lief is''.Op dat laatste artikel is reageren niet eens meer mogelijk.Laat maar weer zien wat voor een propagandamachine jullie zijn, jullie willen die angst in leven houden en verwijderen mijn reacties gewoon uit angst voor het verliezen van kopers voor deze propaganda editorial. Bravo Linda.

RitaRita

Beste Jossine,Laten we nu eerlijk zijn. Hoewel ik meerdere onderwerpen behandelde, hield ik mij vast aan één thema: de angst naar allochtonen/de islam/terrorisme (voor jullie blijkbaar toch een pot nat). Daarnaast beperken mijn reacties de toegankelijkheid van de site in geen enkele mate en beperken deze de helderheid van de content ook niet (wat heeft een reactie op een artikel hier in Godsnaam mee te maken?). Dit is nooit eerder een reden op een reactie te verwijderen en al helemaal niet om de mogelijkheid tot reactie überhaupt helemaal uit te schakelen op een artikel. Er zijn dan ook genoeg lange reacties die op LINDA staan en er zijn er genoeg die 'moeilijk te begrijpen'zijn en/of zich niet beperken tot lauter een onderwerp. Dit is tot op heden dan ook geen vereiste geweest voor een reactie om te mogen blijven staan. Het is dan ook treurig om te moeten concluderen, dat hier sprake is van eenzijdige journalistiek. Die reacties van een andere klank verwijderd - en nog erger zelfs, mogelijkheid tot reageren gewoon uitschakelt -onder het mom: De reacties waren te lang en moeilijk te begrijpen. Het is jammer, maar dat is de wereld waar we nu in leven. Ik ben niet gisteren geboren en je hoeft mij dan ook niet wijs te maken dat dit de reden was voor de acties die ondernomen zijn op mijn reacties, daar ik niemand beledigd heb en enkel poogde mensen die van plan waren iets bekrompen te reageren een stap voor te zijn geweest. Enkel poogde ik de ogen van ons Nederlanders te openen in de hoop onze zogenaamde 'tolerantie'terug te laten keren. Zo te zien houden jullie echter meer van haatzaaiende, bekrompen reacties zoals die van Els onder mij. Mijn Bijbelcitaten zouden heel goed toepasbaar zijn op haar bekrompen mening, echter helaas die passages mogen van jullie niet geuit worden, want "moeilijk te begrijpen'en 'off-topic'. Deze passages zouden haar namelijk getoond hebben dat in álle heilige boeken extreme passages staan, want dat waren nu eenmaal oude tijden. Maar goed, ik verspil nu zeker mijn tijd, want deze reactie zal ook wel weer verwijderd worden. Ik vraag mij af of je hier over 20 jaar trots op terug kunt kijken, dat je een rol hebt gespeeld in het creëren van een angstcultuur, door censuur te hanteren op LINDA, en eenzijdige artikelen te publiceren. Laten we eerlijk zijn, de mensen die jullie geïnterviewd hebben, zijn niet bepaald mensen die de Islam kunnen vertegenwoordigen. Zo worden mensen die er echt verstand van hebben, zoals de enige echte Islamdeskundige prof. dr. Martin van Bruinessen, nooit geïnterviewd. In tegenstelling, jullie interviewen studentjes (mét hoofddoek altijd, alsof er geen gemodereerde moslima's zijn die geen hoofddoek dragen), rappers, (ex-)extremisten. Blijkbaar is hun mening representatief voor de Moslims in Nederland en een geleerde mening (lees: een Islamdeskundige welke onderscheidingen heeft gekregen voor zijn werk als Islamdeskundige) is niet interessant voor jullie. Dr. Martin van Bruinessen is zelfs maar 1 keer in zijn leven uitgenodigd voor een interview in Nederland en het is schandalig. Ik hoop van harte dat jullie proberen Nederland te verenigen in plaats van tegen elkaar op te zetten met opmerkingen als 'Kan Multiculti Nederland nog wel?', want dit doet mij heel erg denken aan WOII. Hoe bedoelen jullie kan multiculti Nederland nog wel? Dus jullie denken dat het een optie is mensen van een andere etniciteit buiten Nederland te houden en de mensen die hier al wonen eruit te schoppen? Laten we een keer het woord moslim door homo of Jood vervangen en je zal beseffen hoe schrikbarend dit is.

LINDA. magazineLINDA. magazine

Beste Rita, hier Jossine Modderman, hoofdredacteur van LINDAnieuws. Wij verwijderen niet snel reacties en het is ook niet zo dat je niet gehoord mag worden. Maar je reacties zijn erg lang en vrij moeilijk te begrijpen door de vele Bijbel-citaten. Ik wil graag dat de site voor iedereen toegankelijk en helder blijft. Uiteraard mag je posten, maar hou het dan een beetje op topic en beknopt zodat we allemaal kunnen genieten van jouw mening. Is dit een voorstel?

Els LagerweijEls Lagerweij

Laten we eens beginnen met eerlijk te zijn over de islam, die heeft zonder twijfel bijzonder gewelddadige en discriminerende elementen. Het is geen geloof van liefde, de islamieten die dat wel vinden zoudenopenlijk afstand moeten nemen van die beginselen. Dat doen ze niet want het staat in de koran, die is heilig en onaantastbaar.Kritiek geven op die korandurft ook vrijwel niemand,wantdan lopen ze zelf gevaar. Verstoppertje spelen heeft geen zin, islamisering, desnoods met geweld want ook dat staat ook inde koran, vormt een steeds grotere bedreiging voor onze vrije westerse samenleving.

Meer meepraten

Lees dit ook even

Please update your browser