Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

meepraten

Kindertandarts over zoete drankjes: 'Stop met dat getuttebel'

Kindertandarts over zoete drankjes: 'Stop met dat getuttebel'

In de meeste kinderdrankjes zit meer suiker dan in cola, schreven we gisteren. Veel jonge kinderen hebben dan ook gaatjes. LINDAnieuws belde met kindertandarts Geertje Kok (40).

| Anouk Kemper

Kok richtte samen met Jacolien van Lente de Academie voor Kindertandheelkunde op, waar ze cursussen voor andere tandartsen verzorgen.

Hebben kinderen een slechter gebit dan jaren geleden?
“Ja, je ziet een enorme toename in de cariësactiviteit. Ongeveer de helft van de vijfjarigen heeft gaatjes, volgens onderzoek van TNO. Dat was twintig jaar geleden echt niet zo. Maar ja, vroeger kreeg je dan ook gewoon een beker melk mee naar school.”

De gaatjes staan in direct verband met de zoete drankjes?
“Ja, maar het grootste probleem is niet hoevéél suiker er in die drankjes zit, maar de manier waaróp kinderen drinken. Als je iets eet of drinkt, wat dat ook is – behalve water – zorgt dat voor een zuuraanval op je gebit. Nu kan je gebit dat prima zelf oplossen, alleen heeft het daar wel ongeveer twee uur voor nodig. Als je dus een pakje drinken voor je kind neerzet, en je kind er om de zoveel minuten wat slokjes van neemt, kan het gebit zich niet herstellen.”

Dat klinkt heel logisch.
“En toch weten heel veel ouders het niet! Wij zouden zó blij zijn als iedereen dat weet. Je gebit heeft voldoende rust nodig. Drink gewoon je glas in één keer leeg, loop er niet mee te tuttebellen. Het is toch vreemd dat je als je kind nog een babytje is heel bewust bezig bent met om de twee, drie uur voeden en dat dat ineens verandert zodra je kind zelf om eten kan vragen. Alsof het na anderhalf uur weer iets nodig heeft. Gek hè, ergens gaat dat mis.”

Wat raad je aan?
“Een mooie regel voor kinderen is: drie hoofdmaaltijden per dag, waar ze maximaal 30 minuten over doen. En per dag twee tussendoortjes waar ze zo’n vijftien minuten over kunnen doen. Verder is het een goed idee om aan tafel te eten en drinken. Samen twee maal per dag poetsen met fluoride tandpasta houdt het gebit gezond.”

Geertje Kok heeft in Utrecht een verwijspraktijk voor kindertandheelkunde, ‘Nieuwe Helden’. Ze is moeder van drie kinderen van negen, negen en elf jaar.

NIEUWS | INTERVIEW | MEEPRATEN

Bron: LINDAnieuws.nl

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Lucienne Lucienne

Hoi Haily,Neem eens contact op met TCN. Toen mijn kinderen jongeren waren gingen zij daar naar een speciale kindertandarts!Groetjes, Lucienne

Haily Haily

Goed bericht, mijn kind van 5 had ook een gaatje en ik schaamde me echt! Ik wil met mijn kind ook echt naar een kindertandarts, mijn tandarts heeft nl niet zo heel veel verstand van het gebit van mijn zoontje. Utrecht is echter best ver (ik woon in Alkmaar). Heeft iemand misschien een adresje voor een kindertandarts bij mij in de omgeving??Groetjes, Haily

Meer meepraten

Lees dit ook even

Please update your browser