meepraten

Honderden banen beschikbaar in de psychiatrie, patiënten zijn de dupe

Honderden banen beschikbaar in de psychiatrie, patiënten zijn de dupe

De psychiatrie kampt met honderden openstaande vacatures. Vooral ggz-instellingen kunnen nauwelijks vaste krachten vinden. De patiënt is de dupe van dit probleem.

| Robin Nanninga

Dat blijkt uit een grondige analyse van de NOS.

Lees ook
Marcel Musters zamelt met kerst bonbons in voor patiënten in psychiatrische instelling

Te zware zorg
Volgens de NOS stonden er op de dag voor de kerstvakantie 663 vacatures voor psychiaters open. Er zijn voldoende psychiaters opgeleid in Nederland, maar het probleem is dat zij niet willen werken op die openstaande plekken. Hun voorkeur gaat uit naar een eigen praktijk of minder zware zorg.

Wachtlijsten
Door dat grote tekort belanden patiënten snel op een wachtlijst. Vooral voor mensen met autisme, persoonlijkheidsstoornissen en trauma’s zijn die wachttijden lang. Bovendien beïnvloedt het de behandeling negatief als de patiënt telkens door wisselende psychiaters wordt behandeld. Instellingen huren nu noodgedwongen dure zzp’ers in, die maar tijdelijk blijven.

Buiten de Randstad
Openstaande vacatures zijn er het meest buiten de Randstad. De nood is hoog. Een ggz-instelling in Zeeland keert bonussen uit van 20.000 euro aan psychiaters die moeten verhuizen om daar te werken en in Friesland krijg je een ‘aanbrengpremie’ van 1500 euro als je succesvol een psychiater aandraagt.

De NOS maakte de uitgebreide analyse met behulp van cijfers van Jobfeed. Lees de volledige analyse hier.

NIEUWS | GEZOND | MEEPRATEN

Bron: NOS | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer meepraten

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser