meepraten

Barbara fotografeert vrouwen naakt: 'Niemand is perfect'

Barbara fotografeert vrouwen naakt: 'Niemand is perfect'

Met haar fotoserie ‘Not like her‘ laat Barbara Michelle Edelman zien dat het vrouwelijk lichaam mooi is in al haar verscheidenheid. ‘Ik wil dat vrouwen weten dat niemand perfect is.’

| Anouk Kemper

Volgens de 27-jarige fotografe streven vrouwen te veel naar perfectie. En daar wordt niemand echt gelukkiger van.

Issues
Het gaat haar juist om de imperfecties. Je ziet bij alle vier de modellen meteen wat hun issue is, vertelt Barbara. Toen ik een mail kreeg van een 52-jarige vrouw die zei nog strak in haar vel te zitten en bijna geen rimpels te hebben, dacht ik: jij hebt echt de bedoeling niet begrepen. Haar fotoserie gaat vooral over ‘objectificatie’. We zien ons lichaam steeds meer als object. Dan kun je voorbij gaan aan het gevoel van eigenwaarde, omdat er een ideaalbeeld is ontstaan. Aan dat ideaalbeeld is alleen niet te voldoen. Dat maakt je onzeker. Alsof je niet goed genoeg bent zoals je bent.

BarbaraMichelleEdelman_Not_like_her_4

Lichaam opofferen
Barbara wil juist de onzekerheden van vrouwen in beeld brengen, Zo is een van de modellen erg mager en heeft de ander siliconenborsten. Een andere dame draagt een grote corrigerende onderbroek, die venijnig in haar billen snijdt. Barbara: Die foto gaat over ouder worden en het verzet daartegen. Op een andere foto poseert een vrouw met haar pasgeboren kindje. Vrouwen offeren hun lichaam op voor hun pasgeboren kind. Niet alleen vanwege de zwangerschapskilo’s. Ze zijn ook ineens moeder, dan wordt wel eens vergeten dat ze ook nog gewoon ‘vrouw’ zijn.

BarbaraMichelleEdelman_Not_like_her_3

Geslachtsverandering
Op jonge leeftijd kreeg Barbara een eetstoornis. Mede daarom speelt het lichaam een grote rol in haar werkHet gaat nu goed met me, maar het blijft lastig. Het helpt dat ik mijn gevoelens kan uiten in beeld, zegt ze. Nu wil ze laten zien dat elk lichaam anders is, ook om onzekerheid bij anderen weg te nemen . Ik ben op zoek naar verschillende types. Van vrouwen die overmatig sporten tot iemand die bezig is met een geslachtsverandering. Ik wil clichés voorkomen, maar op beeld moet wel meteen duidelijk zijn wat er aan de hand is, aldus Barbara.

BarbaramichelleEdelman_Not_like_her_1

‘Wat zie je pips’
Wie graag zou meewerken, kan zich aanmelden via een mailtjeIk fotografeer iedereen anoniem, zodat iedereen zich in de foto’s kan herkennen. Heeft Barbara zelf al iets geleerd van haar project? Dat je zelfbeeld mede ontstaat doordat je jezelf waarneemt vanuit het perspectief van anderen. Ik bedoel, ik kan het heel prettig vinden om een hele dag geen make-up te dragen. Maar als dan iemand tegen me zegt: ‘Wat zie je pips’, ga ik meteen aan mezelf twijfelen. Het leven zou zo veel makkelijker zijn als iedereen elkaar in zijn waarde laat. Maar ja, waar begin je?

BarbaraMichelleEdelman_Not_like_her_2

* De volledige titel van de fotoreeks is ‘NOT LIKE HER – How beautiful it would have been. If it didn’t stole my future and broke my dream‘. Dit jaar studeert Barbara af aan de Foto Academie Amsterdam

NIEUWS | INTERVIEW | MEEPRATEN

Bron: LINDAnieuws.nl | Foto: Barbara Michelle Edelman

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer meepraten

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser