Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Shownieuws trekt journalist in twijfel over naaktfoto’s BN’ers - en dit is zijn reactie

Shownieuws trekt journalist in twijfel over naaktfoto’s BN’ers - en dit is zijn reactie

Techjournalist Daniël Verlaan maakte vorige week bekend dat hij online op een netwerk was gestuit waarin naaktfoto’s van vrouwelijke BN’ers worden geplaatst en geruild. Hij benadrukte daarbij het grote belang van de zogenaamde tweestapsverificatie (dubbele beveiliging).

| Erik van Dam

Vervolgens trok Shownieuws tot zijn verbazing het bestaan van de foto’s in twijfel.

Niets te vinden

In de uitzending van vrijdag besteedde Shownieuws aandacht aan de tweets die Verlaan een paar dagen eerder publiceerde. Hij liet in zijn tweets namen achterwege, maar gaf aan meerdere foto’s te hebben gezien. Daarna wilden veel media hem interviewen, maar Verlaan wees ze stuk voor stuk af. Shownieuws was wel welkom, vooral omdat Verlaan wilde uitleggen hoe BN’ers zich beter kunnen beveiligen. Het programma interviewde hem dan ook over zijn ontdekkingen. Wat ze er niet bij zeiden, was dat ze zelf ook onderzoek deden en een paar internetexperts inschakelden. Die gingen op ontdekkingstocht om te kijken waar het netwerk dat naaktfoto’s deelt zich bevindt en hoe het eruit ziet… maar de experts vonden niet één foto.

Conclusie

Shownieuws concludeerde in de uitzending dat de angst ongegrond is. “We hebben een paar kenners benaderd om op het dark web te kijken hoe het zit. Die zijn natuurlijk meteen begonnen. Maar ze hebben werkelijk niet één spoor gevonden”, gaf Evert Santegoeds aan. “En dit zijn absolute techneuten, experts op hun vakgebied. Als die tot de conclusie komen dat er eigenlijk niets te vinden lijkt, dan kun je dat verhaal toch wel in twijfel gaan trekken.”

Verbaasd

Daniël Verlaan is hoogst verbaasd over de manier van werken van Shownieuws. Hij voelt zich “genaaid”, zegt hij. De techjournalist stond het programma namelijk te woord met het idee dat zij aandacht zouden besteden aan zijn waarschuwingen en dat hij uitleg kon geven over de zogenaamde tweestapsverificatie, waarmee iedereen zich beter kan beveiligen en gewoon zijn foto’s online kan blijven bewaren. Maar daarvan is niets terug te zien in de uitzending.

Afspraak geschonden

Verlaan vindt dat Shownieuws de gemaakte afspraken heeft geschonden. ‘Ook tegen Shownieuws heb ik gezegd dat ik geen vragen over het netwerk of de BN’ers ga beantwoorden. Wel wilde ik uitleggen hoe tweestapsverificatie werkt, en hoe je dat kunt inschakelen. Dat wilden ze graag in de uitzending om BN’ers te waarschuwen. Top, dacht ik’, geeft Verlaan aan op Twitter.

Lees ook
Groep mannen verspreidt naaktfoto’s van Nederlandse tieners in besloten netwerk

Andere insteek

Dat het tv-programma uiteindelijk met een heel andere insteek de zaak belichtte én hem in een kwaad daglicht zette, verbaast hem. ‘Ze komen met een heel verhaal dat de foto’s worden verspreid op het dark web. Geen idee waar ze die informatie vandaan halen. Heb ik nooit gezegd. Komt er een expert die vertelt dat hij ze niet kan vinden op het dark web, en dat ze mij dus in twijfel trekken (lol). Die foto’s worden helemaal niet op het dark web verspreid overigens. Gewoon op het ‘normale’ internet. Maar trek vooral de persoon in twijfel die al meerdere van dat soort netwerken heeft opgerold’, countert Verlaan op Twitter. Shownieuws staat hij in de toekomst niet meer te woord, zegt hij.

NIEUWS | TV | TECH

Bron: Twitter, Shownieuws | Foto: Pixabay

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser