Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Media blijken van grote invloed op beslissing tot zelfdoding

Media blijken van grote invloed op beslissing tot zelfdoding

Berichtgeving omtrent suïcide kan van grote invloed zijn op het aantal zelfdodingen. Dit meldt het Trimbos-instituut op basis van hun recentste onderzoek.

| Anna Botic

Het aantal zelfdodingen blijft helaas nog steeds stijgen: van 1353 in 2007 naar 1917 in 2017.

Onderzoek

De resultaten van onderzoek: Suïcidepreventie via massamedia: het zoeken naar hulp stimuleren, tonen aan dat de media, mensen met suïcidale gedachten, behoorlijk kunnen beïnvloeden. Zo kunnen berichten over zelfdodingen van bekende personen, de aantallen verhogen.

Lees ook
Psychiater Stanneke Lunter verloor haar dochter (17) aan zelfdoding

Rolmodellen

Dit in tegenstelling tot positieve verhalen, die kunnen juist een daling tot gevolg hebben. In het onderzoek komt namelijk naar voren dat positieve rolmodellen en berichten van mensen die herstelden van hun suïcidaliteit, iemand kunnen overhalen ook de hulp te zoeken die zij nodig hebben. Ook het bieden van informatie draagt hier aan bij. ‘Het is belangrijk om mediaprofessionals ervan bewust te maken dat (hun) berichtgeving effect heeft op suïcides’, aldus het instituut.

Worstel je met suïcidale gedachten? Praat er dan over. Bel: 0900-0113 of kijk op www.113.nl.

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: Getty images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser