#metoo

'Zij die de stilte verbraken' uitgeroepen tot Persoon van het Jaar door TIME

'Zij die de stilte verbraken' uitgeroepen tot Persoon van het Jaar door TIME

‘TIME Magazine heeft ‘zij die de stilte verbraken’ uitgeroepen tot meest invloedrijke ‘persoon’ van het jaar 2017. Met #MeToo stelden zij dit jaar seksuele intimidatie en misbruik openlijk aan de kaak.

| Gaby Boterkooper

Vorig jaar was president Trump nog Persoon van het Jaar.

Lees ook
Vrouw deelt #metoo-verhaal op Facebook en haar verkrachter ‘liket’ het

Snelst groeiende beweging
Volgens het blad draait het bij #MeToo om de snelst groeiende sociale beweging sinds jaren. Het begon met een individuele actie die uitgroeide tot een beweging waarbij honderden vrouwen en enkele mannen zich met hun persoonlijke ervaringen hebben aangesloten. Dat verklaarde hoofdredacteur Edward Felsenthal van Time in het NBC-programma Today. Hij omschreef de initiatiefnemers als “The Silence Breakers” ofwel “de doorbrekers van de stilte”.

Cover
Op de cover van het magazine zien we Ashley Judd, Susan Fowler, Adama Iwu, Taylor Swift and Isabel Pascual. Zij hebben meegedaan met de #MeToo beweging en verklaarden openlijk aangerand of verkracht te zijn. Dit maakt hen samen met vele andere vrouwen ‘Person of the Year 2017’.

Harvey Weinstein
#MeToo is sinds oktober een hashtag op Twitter en andere sociale media. De hashtag werd razendsnel populair nadat een reeks beschuldigingen van seksuele intimidatie jegens de bekende Hollywood-producer Harvey Weinstein werd gedaan en door de krant The New York Times werd gepubliceerd.

MySpace
Het initiatief voor #MeToo is al veel ouder. Het ontstond al in 2006 op de MySpace van de activiste Tarana Burke. De bedoeling ervan was empathie op te roepen voor vrouwen die het slachtoffer waren van seksueel misbruik. De actrice Alyssa Milano moedigde in oktober op Twitter vrouwen aan #MeToo te gebruiken om hun ervaringen met seksueel misbruik te delen.

Miljoenen mensen
Na deze oproep van Milano was de hashtag op 15 oktober al 200.000 keer gebruikt. Eén dag later was hij al 500.000 keer getweet. Op Facebook werd hij binnen 24 uur door 4,7 miljoen mensen gebruikt.

Niet accepteren
‘Omdat zij een stem hebben gecreëerd die geheimen kan onthullen, omdat zij van het gefluister sociale netwerken hebben gemaakt, omdat zij ervoor zorgden dat wij niet meer accepteren wat onacceptabel is, zijn The Silence Breakers de persoon van het jaar 2017,’ schrijft TIME op haar website.

VIDEO'S | NIEUWS | BEKEND | LIFESTYLE | BUITENLAND | #METOO

Bron: TIME Magazine | Foto: Still uit video

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer #metoo

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser