Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

#metoo

We leggen je uit waarom Nederland verdeeld is over #MeToo-debat

We leggen je uit waarom Nederland verdeeld is over #MeToo-debat

Sinds als gevolg van de affaire-Weinstein de hashtag #MeToo viral gaat, worden verhalen van seksuele intimidatie al ruim een week onverminderd gedeeld.

| Tim van Erp

De hashtag – bedacht door actrice Alyssa Milano (foto beneden) – roept uiteraard ook een discussie op, en die lijkt te zijn beland op een gepolariseerd punt.

Lees ook
Wendy over #MeToo: ‘Met een hashtag stop je seksuele intimidatie niet’

Weinstein, Alyssa Milano, Jelle Brandt Corstius

Twee kanten
De ene partij lijkt namelijk te vinden dat #MeToo zijn doel voorbij schiet, terwijl de andere het daar allerminst mee eens is en van mening is dat de hashtag van cruciaal belang is om eindelijk een definitief verschil te kunnen maken. Want zoals onze eigen columnist Wendy van Poorten al aantoonde: #MeToo is niet de eerste hashtag die in het leven is geroepen om misbruik aan te kaarten. In de tien dagen sinds de beweging in het leven werd geroepen, heeft die niets aan kracht ingeboet: de hashtag wordt nog volop gebruikt, op het moment van schrijven gemiddeld 588 keer per uur. Door bekende en onbekende vrouwen, én door mannen.

Jelle in ‘Trouw’
Het meest recente voorbeeld is journalist Jelle Brandt Corstius, die gisteravond in Trouw vertelde dat hij aan het begin van zijn televisiecarrière is gedrogeerd en gedwongen tot orale sex. Met zijn verhaal hoopt hij herhaling te voorkomen en aan te tonen dat veel slachtoffers, net als hij, vanwege gebrek aan bewijslast hun verhaal niet kunnen doen. ‘Bij elk verhaal dat de afgelopen tijd verscheen, zitten tien verhalen die nooit kunnen worden verteld.’

Lees ook
Ook journalist Jelle Brandt Corstius slachtoffer van seksueel misbruik

‘Een beetje gek’ van al dat #MeToo
Tegelijkertijd openbaarde zich gisteravond in het Nederlandse medialandschap ook de andere kant van de discussie. In De Wereld Draait Door schoven vier prominenten uit de schrijverswereld aan: schrijver Jessica Durlacher, journalist Hasna el Maroudi, chef boeken bij de Volkskrant Wilma de Rek en columnist Arthur Umbgrove. Zij bespraken in de uitzending of de #MeToo-discussie doorslaat en vooral Jessica vond van wel. “Sommigen hebben het gewoon over momenten dat je met iemand zit te praten en dat iemand ineens bijgedachten blijkt te hebben en je daarop wijst”, stelt zij over enkele van de verschenen #MeToo-verhalen. “Dat vind ik allemaal absoluut niet interessant.” Naar eigen zeggen wordt zij ‘een beetje gek’ van de hashtag.

Lees ook
Kijkers verontwaardigd over #metoo-discussie in ‘DWDD’: ‘Beschamend gesprek’

Halve heilige
In de Volkskrant lazen we gisteren een soortgelijk relaas. Historicus Daniela Hooghiemstra betoogde daar in een opiniestuk: ‘Wat opvalt aan het nieuwe vrouwelijke zelfbewustzijn dat zich met de #MeToo-beweging manifesteert, is het humorloze, eendimensionale puritanisme ervan. De vrouw afficheert zich als een halve heilige die de mannelijke ‘grensoverschrijdende’ ondeugd lijdelijk beziet en ondergaat.’ Net als op de discussie in DWDD kwam er ook op het artikel van Hooghiemstra kritiek:

Kritiek
Op social media klinken echter ook tegengeluiden op de hashtag zélf – mensen die #MeToo ‘hypocriet’ vinden, bijvoorbeeld, of vinden dat de grote stroom aan verhalen van seksuele intimidatie afbreuk doet aan omvangrijkere incidenten.

Lees ook
Doutzen Kroes deelt verhaal over misbruik in de modewereld

Mannen vs. vrouwen
En waar er inmiddels ook een hashtag bestaat waarmee mannen schuld bekennen, zijn er óók mannen die vinden dat hetzelfde seksuele gedrag andersom ook voorkomt.

Krachtige boodschap
Ongeacht of je vindt of #MeToo al dan niet zijn doel voorbij is geschoten: verhalen als die van Cara Delevingne, Gwyneth Paltrow, Miryanna van ReedenAmbra Battilana Gutierrez, Jelle en tál van onbekende vrouwen en mannen tonen aan dat de beweging niet voor niets in ontstaan. Zelden werd de enorme schaal waarop dit soort machtsmisbruik plaatsvindt zo zichtbaar en zelden was een tegengeluid zó sterk. De boodschap is duidelijk: er moet iets veranderen. Hoe ‘klein’ verhalen soms ook zijn, duizend stemmen zijn daarbij krachtiger dan honderd.

Lees ook
Ook Lianne (26) maakte seksuele intimidatie mee: ‘Sommige situaties waren doodeng’

NIEUWS | TV | BEKEND | ACHTERGROND | #METOO

Bron: Trouw / de Volkskrant / DWDD | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer #metoo

Lees dit ook even

Please update your browser