Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

#metoo

Vrouw die gepest en seksueel geïntimideerd werd op werkvloer eist onderzoek

Vrouw die gepest en seksueel geïntimideerd werd op werkvloer eist onderzoek

Vuurtorenwachter Nicolette van Berkel zit al ruim twee jaar thuis nadat ze bij Rijkswaterstaat gemeld had dat ze gepest en (seksueel) geïntimideerd werd door haar collega’s en leidinggevenden. 

| Kirsten Zijderveld

Nu wil ze dat een onafhankelijke commissie onderzoek gaat doen naar de manier waarop haar werkgever Rijkswaterstaat met haar klachten is omgegaan.

Lees ook
Waarom Liam Neeson vindt dat #metoo-beweging op heksenjacht begint te lijken

Gedwongen thuis
Van Berkel werkt als nautisch verkeersleider op de vuurtoren Brandaris op Terschelling werkt zegt dat ze al meer dan twee jaar gedwongen thuis zit. Via haar advocaat Sébas Diekstra eist ze dat een onafhankelijke commissie zorgvuldig gaat onderzoeken hoe Rijkswaterstaat gehandeld heeft en waarom er al twee jaar is gewacht met het instellen van zo’n commissie. Ook wil ze onderzoek naar wat zich op de werkvloer heeft afgespeeld.

Geen vertrouwen
Volgens Rijkswaterstaat loopt er al een dergelijk onderzoek. Een woordvoeder wil daar verder geen mededelingen over doen, maar zegt de resultaten zo snel mogelijk te verwachten. Diekstra heeft er geen vertrouwen in dat die commissie onafhankelijk is. De voorzitter komt uit de gelederen van Rijkswaterstaat, stelt hij.

Vuurtoren Brandaris op Terschelling
 srcset=

‘Ongevraagd ziek gemeld’
Van Berkel kwam ongeveer tien jaar geleden bij Rijkswaterstaat werken. Door haar actieve werk op social media en omdat ze regelmatig op tv over haar werk vertelde, was ze relatief bekend. “Ik vermoed dat het wangedrag van mijn collega’s daarmee te maken heeft. Ik meldde het bij mijn leidinggevende en vervolgens werd ik ongevraagd ziek gemeld. In plaats van de pesters op hun gedrag aan te spreken, vonden ze mij het probleem.”

#BringBackNicolette
Van Berkel is naar eigen zeggen niet uit op een confrontatie met haar werkgever. “De vuurtoren is mijn passie. Het liefste wil ik weer aan het werk. En op mijn werk wil ik met respect behandeld worden.” Ze is een petitie gestart en op Twitter wordt over het vooral gesproken onder #BringBackNicolette.

In LINDA.tv’s Zelfverdediging voor Vrouwen krijgt Loes Haverkort tips voor wat te doen als iemand ongewenst aan je billen zit. Negeren of confronteren?

NIEUWS | #METOO

Bron: ANP | Foto: Screenshot YouTube / ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer #metoo

Lees dit ook even

Please update your browser