Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

#metoo

Theater waar Kevin Spacey werkte verzamelt twintig getuigenissen

Theater waar Kevin Spacey werkte verzamelt twintig getuigenissen

Theater ‘The Old Vic’ in Londen, waar acteur Kevin Spacey artistiek leider was tussen 2004 en 2015, heeft twintig klachten tegen hem verzameld. 

| Boris Lemereis

Medewerkers betichten hem van ongepast gedrag. Namen van slachtoffers worden niet genoemd.

Lees ook
Kevin Spacey zoekt hulp na beschuldigingen van aanranding

Niemand durfde te praten
In een verklaring biedt The Old Vic excuses aan ‘omdat we geen omgeving of cultuur hebben weten te scheppen waarin mensen zich veilig voelden om vrijuit te praten’. Uit het onderzoek, gehouden door een extern juridisch bureau, bleek dat niemand er iets over durfde te zeggen.

Geen reactie
Er zijn in die tijd namelijk geen klachten, formeel of informeel of betalingen of schikkingen getroffen. Het theater benadrukt dat Spacey zelf nog niet op het onderzoek heeft gereageerd.

Hollywoodster
In de verklaring legt het theater uit: ‘Tijdens zijn leiderschap was The Old Vic in de unieke positie om een Hollywoodster aan het roer te hebben, om wie een persoonlijkheidscultus hing.’ Uit het onderzoek blijkt dat Spacey’s beroemdheid en status ertoe kunnen hebben geleid dat mensen te bang waren om iets te zeggen, ‘zeker de jonge medewerkers en jonge acteurs’.

Diep door het stof
De huidige leiding van The Old Vic gaat diep door het stof en kondigt aan al bezig te zijn met een veiligere werkomgeving, vertrouwenspersonen en trainingen.

Eerdere klachten
De Amerikaanse acteur, onder meer bekend van de Netflix-serie House of Cards, kwam eerder al onder vuur te liggen na aanklachten over seksueel overschrijdend gedrag. Begin november waren er al tien mannen die stelden seksueel misbruikt te zijn. Die aantijgingen kostten de acteur filmcontracten, een oeuvre-Emmy en in feite ook zijn status.

NIEUWS | BUITENLAND | #METOO

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer #metoo

Lees dit ook even

Please update your browser