#metoo

Ook vaak #MeToo in de zorg: één op drie artsen slachtoffer van seksuele intimidatie

Ook vaak #MeToo in de zorg: één op drie artsen slachtoffer van seksuele intimidatie

Een derde van de artsen en studenten geneeskunde heeft op het werk weleens een seksueel grensoverschrijdende situatie meegemaakt.

| Marloes van Wijnen

Dat blijkt uit een enquête van Medisch Contact en Artsen in Spe onder 3098 artsen en 440 studenten.

Lees ook
Harvey Weinstein zegt in rechtbank New York dat hij onschuldig is

Slachtoffers

De meeste meldingen komen van coassistenten. Meestal zijn vrouwen het slachtoffer en vaak betreft het grapjes of opmerkingen. Daarbij gaat het steeds vaker om afbeeldingen en teksten die via social media en e-mail worden verspreid. Meestal staan de daders hoger in de hiërarchie dan het slachtoffer. Sommige slachtoffers melden ook grensoverschrijdende relaties of gedwongen sex. Zestig procent zou (ook) ongewenst zijn aangeraakt.

Melding

Overigens blijkt dat de medici meestal niets doen of zeggen als ze een dergelijke situatie meemaken. Minder dan tien procent van de respondenten die iets meemaakten meldde het bijvoorbeeld bij een leidinggevende.

‘Ontoelaatbaar’

De Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG), die de belangen van artsen in Nederland behartigt, vindt seksueel overschrijdend gedrag “absoluut ontoelaatbaar”. Voorzitter René Héman stelt: “Het mag niet, het kan nergens en in geen enkele vorm.”

Gedragsregels

Hij wil dat dit soort gedrag besproken kan worden en dat mensen elkaar “scherp houden” op het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Binnenkort worden de gedragsregels van de KNMG verder uitgewerkt. Daarin wordt dan nog explicieter gesteld dat seksueel grensoverschrijdend gedrag niet getolereerd wordt.

NIEUWS | #METOO

Bron: ANP/Medisch Contact en Artsen in Spe | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer #metoo

Lees dit ook even

Please update your browser