Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

#metoo

Cultuursector lanceert onafhankelijk #MeToo-meldpunt

Cultuursector lanceert onafhankelijk #MeToo-meldpunt

De Nederlandse cultuursector lanceert een nieuw onafhankelijk meldpunt voor ongewenst gedrag. De website Mores.online moet een centrale plek worden waar misstanden kunnen worden gemeld.

| Marloes van Wijnen

Iedereen die werkzaam is in de podiumkunsten, film- en televisiesector kan een melding doen.

Lees ook
Meldpunt ontvangt bijna honderd klachten over seksueel misbruik door tantramasseurs

Meldingen

Twee onafhankelijke vertrouwenspersonen gaan alle meldingen behandelen. Melden kan ook anoniem. Het is de bedoeling dat op elke klacht binnen een dag wordt gereageerd, maar het streven is om al binnen een paar uur contact op te nemen met de melder. Daarna wordt bepaald wat er met de melding gebeurt. Als het om een ernstige melding gaat, kan een formele klacht worden neergelegd bij de organisaties of persoon om wie het gaat of kan aangifte bij de politie worden gedaan.

‘Gezonde en veilige werkomgeving’

Dertig vakorganisaties ondersteunen het meldpunt, waaronder de vakbonden van acteurs, regisseurs, producenten en scenarioschrijvers, filminstituut Eye, alle grote Nederlandse filmfestivals en de koepelorganisaties van de Nederlandse schouwburgen en theaterproducenten. “Wij maken ons sterk voor een gezonde en veilige werkomgeving, waar voor iedereen een plek is om misstanden te kunnen melden met de zekerheid ook gehoord te worden zonder angst”, stelt directeur Yolande Melsert van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten namens de organisaties.

Job Gosschalk

De website is vanaf vanochtend online. Het initiatief is ontwikkeld nadat casting director Job Gosschalk van het machtige bureau Kemna Casting in november toegaf zich schuldig te hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Het onderzoek van politie en het Openbaar Ministerie naar Gosschalk en Kemna Casting loopt nog.

NIEUWS | #METOO

Bron: ANP/Mores.online | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer #metoo

Lees dit ook even

Please update your browser