Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

#metoo

Bill Cosby veroordeeld tot minimaal drie jaar cel wegens seksueel misbruik

Bill Cosby veroordeeld tot minimaal drie jaar cel wegens seksueel misbruik

Acteur Bill Cosby (81) moet minstens drie jaar de gevangenis in vanwege het seksueel misbruiken van een vrouw in 2004. De gevangenisstraf kan oplopen tot maximaal tien jaar. 

| Marlie van Zoggel

De uitspraak tegen Cosby wordt gezien als de eerste veroordeling in het ‘#MeToo-tijdperk’.

Fragiele gezondheid

De Amerikaanse acteur werd verdacht van het drogeren en seksueel misbruiken van Andrea Constand. Cosby heeft altijd ontkend en gezegd dat het contact tussen hen plaatsvond mét instemming van Constand. Zijn advocaten vonden bovendien dat de 81-jarige acteur vanwege zijn fragiele gezondheid geen gevangenisstraf moest krijgen, hoogstens huisarrest.

Seksueel misbruik

De rechter ging daar vandaag niet in mee. Hij vond seksueel misbruik bewezen en noemde Cosby een ‘Sexually Violent Predator’ (seksueel gewelddadig roofdier), een benaming die in het Amerikaanse recht gegeven wordt aan gevaarlijke zedendelinquenten. Cosby zweeg tijdens de hele rechtszaak en betuigde ook geen spijt van zijn daden.

Hoger beroep

In totaal hebben meer dan zestig vrouwen de acteur beschuldigd, maar voor de meeste beschuldigingen kan Cosby niet meer worden aangeklaagd omdat deze zaken zijn verjaard. De komiek heeft al laten weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Of hij het hoger beroep in vrijheid mag afwachten is onduidelijk.

Lees ook
Saskia Noort over zaak Bill Cosby: ‘Twijfel altijd bij slachtoffers, nooit bij dader’ 

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | BEKEND | BUITENLAND | #METOO

Bron: ANP, NOS | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer #metoo

Lees dit ook even

Please update your browser