nieuws

GGD waarschuwt vakantiegangers voor mazelenuitbraak

GGD waarschuwt vakantiegangers voor mazelenuitbraak

Frankrijk, Italië, Griekenland en Roemenië kampen met een mazelenuitbraak. Nu de zomervakantie begint, waarschuwt de GGD Nederlandse vakantiegangers met één van deze landen als eindbestemming.

| Justine Wouterson

Voornamelijk mensen geboren tussen 1965 en 1975, en baby’s lopen risico wanneer zij in nauw contact komen met de lokale bevolking.

Lees ook
Europese Unie maakt zich zorgen: steeds minder inwoners laten zich inenten

Risico

Wie zijn hotel of AirBnB niet meer uit durft voor een rondje struinen op de lokale markt, kunnen we gerust stellen. Vooral door veel direct contact met locals – door bijvoorbeeld bij hen in huis te logeren of wanneer je bij familie in één van de landen verblijft – is er risico op besmetting.

‘Haal (vervroegde) vaccinatie’

In Griekenland en Roemenië is vaccineren tegen mazelen niet verplicht. In Frankrijk worden baby’s sinds begin dit jaar ingeënt en in Italië sinds afgelopen zomer. De epidemie is al een tijd gaande, maar volgens de GGD zijn hier (te) weinig mensen van op de hoogte. De organisatie adviseert mensen met baby’s jonger dan 14 maanden die de komende weken naar Zuid-Europa reizen een vervroegde vaccinatie te halen. Datzelfde advies geldt voor mensen geboren in de eerder genoemde periode.

Vaccineren

In Nederland zijn de meeste mensen – zo’n 95 procent – beschermd tegen de mazelen; het virus is sinds 1976 onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. De mensen die vóór 1965 geboren zijn, hebben vrijwel allemaal de mazelen gehad en kunnen het dus niet meer krijgen. Voor de mensen geboren in de tien jaar daartussen die geen vaccinatie hebben gekregen, is er daarom een grotere kans op besmetting.

90.000 kinderen overleden

Mazelen is één van de besmettelijkste ziektes die er bestaat en wordt overgedragen door niezen en hoesten. Er is geen behandeling voor het virus. Als je mazelen hebt, moet het lichaam het virus zelf opruimen. De meeste patiënten worden na één tot twee weken vanzelf beter. Komt er een andere infectie bij, dan kan de huisarts antibiotica voorschrijven of is een ziekenhuisopname noodzakelijk. Wereldwijd komt mazelen steeds minder voor, maar in 2016 stierven nog steeds ongeveer 90.000 kinderen aan de gevolgen van de ziekte.

NIEUWS | GEZOND | BUITENLAND | REIZEN

Bron: GGD | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser