Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Matthijs van Who Cares: 'Haal vluchtelingenkinderen naar Nederland'

Matthijs van Who Cares: 'Haal vluchtelingenkinderen naar Nederland'

Duizenden kinderen zwerven in hun eentje door Europa, op de vlucht. Matthijs Jaspers (50, foto) van het netwerk Who Cares verzamelt handtekeningen om hen te helpen. 

| Annemarie van Ulden

“Bij 40.000 handtekeningen kunnen ze in Den Haag niet meer om ons heen”, zegt Matthijs tegen LINDAnieuws.

Lees ook: 10.000 vluchtelingenkinderen vermist in Europa

10.000 kinderen verdwenen
Ruim 25.000 mensen hebben hun handtekening gezet onder het burgerinitiatief voor de opvang van tweeduizend vluchtelingenkinderen in Nederland. Volgens cijfers van UNHCR zwerven 106.000 kinderen alleen door Europa. “En volgens Interpol zijn er al zo’n 10.000 kinderen totaal van de radar verdwenen”, zegt Matthijs. Zij zijn in handen gekomen van mensenhandelaren bijvoorbeeld, “of, in Italië, in handen van de maffia.” Ruim 8.000 mensen die het initiatief ondertekend hebben, hebben aangegeven een kind wel in huis te willen nemen.

Schermafbeelding 2016-06-17 om 12.38.00

Foto: Suus van Kampen

Totaal onschuldig
Volgens Who Cares kijkt de overheid de andere kant op. “Het gebeurt echt bij ons in de achtertuin, maar geen politicus die z’n handen eraan durft te branden. Terwijl iedereen toch vindt dat dit, de kinderen, echt een totaal onschuldige groep is?”, zegt Matthijs.

Steen in de Hofvijver
De kwestie op de politieke agenda zetten, dat is het doel van deze actie. Matthijs: “We gaan de kinderen zelf niet halen, daarvoor zijn organisaties als Unicef en Save the Children. Wij gooien een grote steen in de Hofvijver, om ze wakker te schudden in Den Haag.”

‘Het kan zo simpel zijn’
Het burgerinitiatief werd begin juni al gelanceerd. “Ik had verwacht dat we er allang zouden zijn, dat we al een miljoen handtekeningen zouden hebben. Dat valt toch tegen, maar we komen er wel, daar heb ik alle vertrouwen in. Het zou zo simpel kunnen zijn hè, maar de praktijk blijkt weerbarstiger.”

Tekenen kan hier.

NIEUWS | INTERVIEW | VLUCHTELINGEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Matthijs

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser