Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Martin (44) heeft moeite om rond te komen: 'Ik heb al jaren strijd met de Belastingdienst'

Martin (44) heeft moeite om rond te komen: 'Ik heb al jaren strijd met de Belastingdienst'

Zo’n 45 procent van de Nederlandse huishoudens heeft moeite met rondkomen. Zo ook Martin en zijn gezin. De app ‘fiKks’ koppelde hem – à la Tinder – aan een buddy, die hem helpt orde op zaken te stellen.

| Verena Verhoeven

Wij spraken Martin over zijn situatie en hoe de app hem en anderen helpt.

Lees ook
Mariska leeft in stille armoede: ‘Mijn kinderen kunnen niet mee op schoolreisje’

Ontslag

Toen Martin eind 2015 ontslagen werd, was het voor hem, zijn vrouw en vier kinderen moeilijker rondkomen. Gelukkig kreeg hij eind 2016 een goede baan als HR-medewerker. Toen kwam echter de volgende tegenslag. “Ik was eindelijk weer helemaal gelukkig, tot mijn vrouw in 2017 ontslagen werd.” Martin en zijn vrouw wisten hier creatief mee om te gaan. “Het was wat minder luxe, maar wel te doen. Zo konden we niet meer met de kinderen naar de bioscoop, maar schaften we in plaats daarvan Netflix aan. De kinderen waren er super blij mee, niet wetende waarom we dit deden.”

Conflict met belastingdienst

De echte financiële uitdaging kwam begin dit jaar. “We hebben al vijf à zes jaar een strijd met de belastingdienst. Zij beweren dat onze kinderen in 2011 en 2012 niet naar de kinderopvang zijn geweest, waar zij wel geld voor hebben betaald.” Volgens Martin klopt die bewering niet en kan hij dat ook bewijzen. Toch liet de belastingdienst begin dit jaar weten dat Martin hen nog duizenden euro’s verschuldigd is.

Lees ook
Lerares Yvonne over armoede in de klas: ‘Kinderen kunnen niet trakteren op hun verjaardag’

Financiële uitdaging

Terwijl de familieman nog steeds probeert zijn gelijk te bewijzen, is hij inmiddels in een “grote financiële uitdaging” gekomen. “Ik wil het geen probleem noemen. Het is een uitdaging en het gaat ons lukken om eruit te komen”, zegt hij zelfverzekerd. De app fiKks – die het bedrijf waar hij werkt, heeft gelanceerd – helpt hem daar nu bij. “Ik zou deze app eigenlijk aan gaan bieden, tot ik ineens zelf in zo’n situatie terecht kwam.”

Tinder

De app koppelt mensen die moeite hebben om rond te komen met mensen die hen daarbij willen helpen. De hulpvrager krijgt foto’s en namen te zien en zoekt zo een buddy uit. Een soort Tinder dus? “Ik ben al zestien jaar getrouwd, dus ik zou het niet weten”, lacht Martin voluit. “Maar als je het zo uitlegt, klinkt het wel een beetje hetzelfde ja.”

Lees ook
‘Geld voor Nederlandse kinderen in armoede komt niet altijd bij hen terecht’

 

Bijzondere buddy

En zo koos Martin naar eigen zeggen een bekende politicus uit. “Ik zag de naam ‘Jeroen Dijsselbloem’ staan. Dat vond ik wel lachen. Effe kijken of het ‘m echt is, dacht ik.” Later las Martin in de Metro dat hij inderdaad niet de eerste de beste financieel adviseur als buddy had. Hoe zo’n buddy nou precies kan helpen, kan Martin makkelijk uitleggen. “Een dokter kan zichzelf niet opereren, zeg ik altijd. Wanneer je naar je eigen situatie kijkt, komt daar allerlei emotie bij kijken die je niet kunt gebruiken. Een buddy zorgt voor overzicht en kan je op dingen wijzen die je zelf over het hoofd ziet.”

Hoop

Het belangrijkste dat de buddy Martin geeft, is hoop. “Het is heel fijn om te weten dat er iemand met je meekijkt. Terwijl ik nog bezig ben met de belastingdienst, houdt de ander het overzicht. Zo blijk ik bijvoorbeeld toeslagen aan te kunnen vragen die ik over het hoofd gezien had.” Hij hoopt dat de app veel meer mensen gaat helpen. “45 procent is ontzettend veel. Het kan echt iedereen overkomen. Schaam je niet om hulp te zoeken. Ik weet zeker dat ik er door mijn buddy veel sneller weer bovenop kom.”

Zelf hulp nodig? Of zou je een kleine opleiding willen doen om mensen zoals Martin te kunnen helpen? Kijk op de site van fiKks.

Ook LINDA.foundation zet zich in voor armoede in Nederland. Verkoop tijdens koningsdag bijvoorbeeld je speelgoed op een kleed van LINDA.foundation.

NIEUWS | LIFESTYLE | INTERVIEW | GELD

Bron: LINDAnieuws | Foto: Martin.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser