Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Martijn over hoe kanker zijn leven beïnvloedde: 'Ik was bang dat mijn vriendin bij me wegging'

In Nederland leven zo’n 770.000 (ex-)kankerpatiënten. Martijn (45) is één van hen. Hij heeft moeite het gewone leven weer op te pakken en vertelt daar samen met zijn vriendin in een ontroerende video.

| Verena Verhoeven

Martijn is niet de enige: 86 procent van de (ex-)patiënten ervaart klachten.

Meer dan je denkt

Daarom startte KWF Kankerbestrijding de campagne: ‘Kanker doet meer met je dan je denkt’. Bij Martijn werd in mei 2014 endeldarmkanker geconstateerd. Op dat moment was hij ongeveer vijf jaar samen met Kim. Voor de KWF-campagne vertelt het stel in de bovenstaande video openhartig welke impact de ziekte op hun relatie had. “Ik werd vaak boos als ik bang was”, zegt Martijn. Hierdoor ontstonden kleine ruzies. “En daarna was ik dan doodsbang dat ze bij me weg zou gaan.”

‘Wij horen bij elkaar’

Die angst bleef lang aanwezig. Martijn: “Je denkt dat de beproeving voor je partner tijdens het ziektetraject het grootste is, maar uiteindelijk wordt het pas echt penibel als je je ‘gewone leven’ weer probeert op te pakken.” Kim is al die tijd heel duidelijk naar Martijn geweest: “Weet je nu nóg niet dat ik niet meer zonder je wil, dat ik altijd bij je zal blijven?”

Lees ook
Ex-borstkankerpatiënt Anouk koos voor directe reconstructie: ‘Ik kon sneller door met leven’

Boos

In de video vertelt Martijn over de heftige behandelingen die hij heeft doorlopen. De artsen hadden gezegd dat het twee jaar zou duren voordat hij zich weer de oude zou voelen, maar dit duurde een stuk langer. Inmiddels gaat het steeds beter met hem, maar het herstel gaat door. “Mensen zien vaak niet dat je na zoveel tijd nog steeds aan het herstellen bent. Ze zien mij niet op het moment dat ik na mijn werk nauwelijks nog naar huis kan lopen.”

Kanker doet meer met je dan je denkt

‘Kanker doet meer met je dan je denkt’ luidt de campagne, en daar is Kim het mee eens. “In negatieve zin als ik Martijn zie worstelen met de fysieke en mentale gevolgen van zijn ziekte. In positieve zin als je ziet hoe we nu in het leven staan.” Volgens KWF is de campagne nodig om (ex-)patiënten duidelijk te maken dat er veel mogelijkheden zijn in nazorg. Nu bereikt die hulp hen nog onvoldoende.

Herken je je in dit verhaal en ervaar je ook klachten? Kijk hier voor meer informatie over klachten bij kanker.

Lees ook
Bianca’s vader overleed aan longkanker: ‘Niemand had voorzien dat het zo snel zou gaan’

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

VIDEO'S | NIEUWS | GEZOND | LIFESTYLE

Bron: KWF Kankerbestrijding | Foto: Still uit video KWF Kankerbestrijding

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

christel bekkerschristel bekkers

waaw wat een mooi sterk stel !voorbeeld voor iedereen ! kanjers

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser