Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Anticonceptiepil door schaarste nu ook via Marktplaats verhandeld

Anticonceptiepil door schaarste nu ook via Marktplaats verhandeld

De anticonceptiepil is nog steeds schaars in Nederlandse apotheken. Om het tekort op te vullen, bieden vrouwen die strips overhebben deze nu zelfs aan op Marktplaats.

| Verena Verhoeven

RTL Nieuws sprak onder anderen PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen over deze ontwikkeling.

Anticonceptiepil

Nadat in september een levering uit Azië werd afgekeurd is er nu een groot tekort aan de pil. Wanneer de schaarste precies is afgelopen, is nog niet duidelijk. In Trouw raadde programmamanager anticonceptie en abortus bij Rutgers, Ineke van der Vlugt, nog sterk af om de pil van anderen de gebruiken. “Vrouwen moeten heel goed controleren of die dezelfde samenstelling hebben als hun eigen pil.” Niet iedere vrouw blijkt hetzelfde te reageren op hormonen en daarnaast bestaan er strips waar de dosering van hormonen per week in de cyclus verschillen.

Marktplaats

Toch zijn er vrouwen die van de schaarste gebruik maken en geld willen verdienen aan hun overige strips. “Ik had nog acht strips over en veel mensen zijn op zoek”, zegt een verkoper tegen RTL Nieuws. Ze verdiende er uiteindelijk zeker 90 euro mee.

Lees ook
Geen anticonceptiepil meer te verkrijgen? Zo kom je de ‘pillencrisis’ door

Politiek

PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen laat RTL Nieuws weten dat ze het schandalig vindt dat mensen misbruik maken van de situatie. “Het is ook schandalig dat de minister er niet in slaagt de voorraden weer aan te vullen”, voegt ze daaraan toe. Ook Van der Vlugt geeft een reactie: “Nu krijg je handel die absoluut niet wenselijk is. Je betaalt er veel te veel voor en daarnaast weet je niet wat je in handen hebt.” Een woordvoerder van Marktplaats heeft de nieuwssite laten weten dat het verboden is om via hun site medicijnen te verkopen. Via een knop bij de advertentie kan het gemeld worden wanneer dit toch gebeurt.

NIEUWS | GEZOND | LIJF & LEDEN

Bron: RTL Nieuws/Trouw | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser