Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Marcel Musters zamelt met kerst bonbons in voor patiënten in psychiatrische instelling

Marcel Musters zamelt met kerst bonbons in voor patiënten in psychiatrische instelling

Acteur Marcel Musters zamelt al jaren bonbons in voor een psychiatrische zorginstelling. ‘Het is een klein gebaar, maar het resultaat heel ontroerend.’

| Bien Borren

Voordat Musters het podium beklom, werkte hij jaren als psychiatrisch verpleegkundige. “Veel van de mensen in de instelling krijgen amper of geen bezoek.”

Lees ook
Bezuiniging op psychiatrie leidt tot gevaarlijke situaties

Persoonlijke boodschap

Daarom is de acteur een jaar of zeven geleden begonnen met een klein initiatief, op ‘microniveau’ zoals Musters het zelf noemt . “Ik probeer rond de kerst zoveel mogelijk persoonlijk samengestelde doosjes bonbons te verzamelen. Dus niet zo’n standaard doos Merci, maar iets persoonlijks. Met een kaartje met een kleine boodschap erbij bijvoorbeeld.”

Jachtig leven

Hij begon ooit met twaalf stuks, maar afgelopen keer leverde hij meer dan 300 doosjes af. “Het is geen massaal gebeuren, maar juist omdat het haalbaar is, is het plezier groot. Het idee is behapbaar. Volgens mij willen veel mensen wel iets doen voor een ander, maar struikelen ze over het jachtige leven.”

Ontroerende reacties

En het plezier dat hij de mensen aan de ontvangende zijde ermee doet, is volgens Musters groot. “De reacties zijn heel ontroerend. De zorginstellingen in Nederland hebben het zwaar te verduren met de aanhoudende bezuinigingen. Er is veel minder personeel en de mensen die er zijn, zitten tot over hun oren in het administratief werk. Het menselijk contact is karig. Ik vind dat zorgwekkend.”

‘Mekaar helpen’

Volgens de acteur verliest de zorg het persoonlijke aspect, ‘terwijl contact aan de basis van alles ligt.’ “Er is een liedje uit mijn jeugd waar ik aan moet denken. We benne op de wereld om mekaar te helpen van ’t Schaep met de vijf poten. Een heel sympathieke gedachte en bovendien eentje waar ik mijn leven graag op inricht.”

Lees ook
Acteurs Marcel Musters en Gijs Naber op de foto als vrouw

Verwenzorg

Musters werkt samen met Joke Zwanikken-Leenders van verwenzorg.nl. “Zij brengt al jaren kistjes met verse kersen naar chronisch zieke mensen en geldt als inspiratiebron voor mij.” Mochten er mensen zijn die willen bijdragen, dan kan dat via haar, zegt Musters. “Of diegenen die in Amsterdam wonen, kunnen het pakketje voor 9 december bij mijn theatergroep Mugmetdegoudentand afleveren.”

NIEUWS | BEKEND | INTERVIEW | KERSTMIS

Bron: LINDAnieuws | Foto: LINDA.148, Marc de Groot

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser