Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Man die op bizarre manier uit Auschwitz ontsnapte overleden

Man die op bizarre manier uit Auschwitz ontsnapte overleden

De Poolse Kazimierz Piechowski, die in 1942 op bijzondere wijze uit het Duitse vernietigingskamp Auschwitz ontsnapte, is vrijdag op 98-jarige leeftijd overleden.

| Gaby Boterkooper

Hij stal met drie medegevangene uniformen, wapens en een auto van de SS en reed al saluerend het kamp uit.

Lees ook
Overleden in Auschwitz, of toch niet? Geschiedenis gedeporteerde Joden vol fouten

Poort
Op het moment dat de gevangenen bij de poort van het kamp aankwamen in de gestolen auto, moest er geïmproviseerd worden. Er was namelijk geen plan om door de poort te komen. Piechowski speelde daarom een hoge officier en viel uit tegen de bewakers. Hij eiste daarbij dat ze de poort zouden openen. Dit deden ze waardoor de vier gevangen konden ontsnappen.

Politieke gevangene
Piechowski was twee jaar eerder, in juni 1940, als politieke gevangene naar het concentratiekamp gebracht. Hij werd na zijn ontsnapping lid van het ondergrondse Poolse leger en vocht tegen de nazi’s. Na de oorlog werd de voormalige Auschwitz-gevangene opgepakt door de communistische autoriteiten. Die zetten hem ook nog eens voor tien jaar achter de tralies.

Uithongeren
In totaal waren er bijna duizend ontsnappingspogingen uit Auschwitz. Als je als gevangene werd gepakt stond daar de doodstraf door uithongering op. Lukte het wel, dan kregen familieleden en tien willekeurige anderen diezelfde straf.

NIEUWS | OPMERKELIJK | BUITENLAND

Bron: ANP / NOS | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser