Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Maken smartphones je relatie kapot? 'Slaapkamer verboden terrein'

Maken smartphones je relatie kapot? 'Slaapkamer verboden terrein'

Nieuw onderzoek toont aan dat veel relaties stuklopen doordat één van de twee partners zich te veel laat afleiden door zijn of haar smartphone in het bijzijn van de ander.

| Tim van Erp

LINDAnieuws belde met Wouter van Noort, journalist bij NRC, die momenteel bezig is met een boek over hoe de smartphone je leven beïnvloedt.

Lees ook
Zijn we echt zó verslaafd aan onze telefoon?

Wouter van Noort

Waarom denk je dat een smartphone zulke nadelige gevolgen heeft?
“Als je tijdens een gesprek veel op je smartphone kijkt, maak je minder oogcontact. Bij veel oogcontact maak je echter oxytocine aan, een hormoon dat belangrijk is voor de binding bij bijvoorbeeld vriendschappen. Uit onderzoek blijkt dat gesprekken tussen mensen die daarbij regelmatig hun smartphone checken, als minder goed worden beoordeeld dan gesprekken tussen mensen bij wie iedereen hun telefoon in hun tas laat zitten. En dat is interessant, want hoe vaak zit je met je partner op je bank terwijl je allebei op je smartphone kijkt?”

Zijn er niet meer onderliggende problemen? Want je kunt je kapot ergeren aan iemands smartphonegebruik, maar daar ga je het toch niet om uitmaken?
“Dat lijkt mij ook niet. Dit nieuwe onderzoek is heel klein, maar de conclusie komt wel overeen met veel andere bevindingen die zijn gedaan. Om er nou helemaal in mee te gaan dat smartphones per definitie slecht zijn voor relaties en een oorzaak voor het uitgaan ervan, dat lijkt me vooralsnog overdreven. Maar ze kunnen bijdragen aan de problemen die er al zijn.”

Lees ook
Dit maakt het wegleggen van je smartphone tijdens kerst nóg gezelliger

Ben je een zeikerd als je er iets van zegt als je partner constant op zijn of haar telefoon kijkt?
“Ik zeg er wel wat van. Zelf kijk ik ook vaak genoeg even, maar soms merk ik dat je onbewust allebei alweer twintig minuten op dat ding zit. Mijn vriendin en ik proberen dat bewust terug te dringen. De slaapkamer is verboden terrein voor onze telefoons en als we uit eten gaan, nemen we hem ook niet mee. Zelf hou ik in het weekend ook smartphonevrije ochtenden, en als ik op vakantie ga laat ik hem ook thuis.”

Waarom en wanneer heb je die regels opgesteld?
“Nu een half jaar geleden . Het idee erachter is heel simpel: dat we echt gesprekken met elkaar kunnen voeren en niet worden afgeleid door zo’n schermpje. En in het weekend zodat ik in alle rust aan mijn boek kan werken. Daarvoor heb ik veel onderzoeken naar smartphonegebruik gelezen en ik besefte steeds meer hoeveel nadelen eraan kleven. Ik merk nu dat ik veel geconcentreerder ben, en veel meer werk gedaan krijg.”

Vond je het lastig in het begin, die regels?
“Soms vond ik het wel moeilijk, maar ik vond het ook belangrijk. Bedrijven ontwerpen onze smartphoneverslaving expres: ze zorgen ervoor dat je blijft terugkomen naar een app, bijvoorbeeld. Er is nu niet voor niets een industrie aan het ontstaan rond ‘digitaal detoxen’, hotels waar ze aanbieden om je telefoon in een kluis te stoppen bijvoorbeeld. Of ik Twitter en Facebook op vakantie niet heb gemist? Nee hoor, ook omdat ik er al vanuit was gegaan dat dat simpelweg niet zou kunnen.”

En ben je niet bang dat je belangrijke dingen qua werk mist?
“Voor mijn werk als journalist heb ik mijn telefoon inderdaad vaak écht nodig om op de hoogte te blijven. Het kán zijn dat er heel groot nieuws is, waardoor ik meteen in actie moet komen. Het is verleidelijk om dat als excuus te gebruiken: ‘Wat nou als..? Dan ben ik onbereikbaar!’ Maar in de praktijk gebeurt dat niet vaak. Bovendien ben je vaak niet zo onmisbaar als je zelf denkt. Problemen lossen zichzelf vaak op. Én: als je na een weekend compleet uitgerust terugkomt, ben je de rest van de week wellicht veel productiever.”

Hoe ervaart je partner dat?
“Zij is arts, dus haar werk houdt meer dan bij mij op zodra ze uit het ziekenhuis komt. Maar we merken dat we, sinds we die smartphoneregels hebben, in de slaapkamer meer met elkaar praten en andere dingen doen die je in de slaapkamer doet. Veel koppels liggen toch nog even werkmails te beantwoorden, geven elkaar dan een kus en gaan slapen. We hebben nu alleen wel twee wekkertjes moeten kopen.”

In april verschijnt Wouters boek Is daar iemand? bij Uitgeverij Thomas Rap.

NIEUWS | LIFESTYLE | INTERVIEW | TECH

Bron: LINDAnieuws | Foto: NRC / Hollandse Hoogte

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser