nieuws

Machtsovername door leger Zimbabwe: president Mugabe in hechtenis genomen

In Zimbabwe heeft het leger vanochtend de macht gegrepen. Het gezin van president Mugabe zit vast, de ontslagen vicepresident Mnangagwa neemt voorlopig de leiding over.

| Merel Boudrie

Militairen lazen op de staatstelevisie een verklaring voor, waarin ze beweerden dat het niet om een staatsgreep gaat. “We willen alleen de criminelen aanpakken.”

Lees ook
Vrouw van omstreden president Mugabe beschuldigd van mishandeling

Nieuw tijdperk
Eerder deze week waarschuwde het hoofd van de strijdkrachten al dat hij zou ingrijpen als de president niet stopt met de zuiveringsacties van zijn partij ZANU-PF. Op twitter schrijft de regeringspartij dat de ‘first familie’ gisteravond is vastgezet en veilig is. ‘Zimbabwe noch ZANU zijn eigendom van Mugabe en zijn vrouw. Vandaag begint een nieuw tijdperk en kameraad Mnangagwa zal ons helpen een beter Zimbabwe te creëeren.’ De 52-jarige vrouw van Mugabe, Grace, streeft naar het presidentschap.

‘Vuile klusjes’
Mugabe heeft in de partij verschillende aanhangers van de vorige week afgezette vicepresident Mnangagwa ontslagen. Mnangagwa was het hoofd van de inlichtingendiensten “en knapte alle vuile klusjes van de president op”, zegt Bram Vermeulen, correspondent van NOS. De vicepresident was in de jaren tachtig verantwoordelijk voor een massaslachting in het zuiden van het land en was eerder minister van Defensie. Vermeulen: “Als je zo’n man aan de kant schuift heb je een probleem met de militairen.”

Steunpilaar
Verschillende hooggeplaatste politici zijn opgepakt, onder wie Chombo, de minister van Financiën. Binnen de regeringspartij ZANU-PF is hij een belangrijke steunpilaar van Mugabes vrouw Grace (52), die zelf graag president wil worden. Volgens Vermeulen trekt ze de macht steeds meer naar zich toe.

Missie volbracht
De officier die op de televisie verscheen zei te verwachten dat de situatie weer normaal wordt “zodra we onze missie hebben volbracht”. Ook waarschuwde hij andere veiligheidsdiensten dat iedere provocatie gevolgd zal worden door “gepaste maatregelen”.

Huisarrest
Robert Mugabe mag zijn huis niet verlaten, bevestigde hij in een gesprek met zijn Zuid-Afrikaanse ambtsgenoot Jacob Zuma. Hij gaf ook aan dat het goed met hem gaat.

Kun je de video boven in dit bericht niet zien? Klik dan hier.

VIDEO'S | NIEUWS | BUITENLAND

Bron: NOS | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser