Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Lymepatiënt Berdien (30): 'Boodschappen doen is topsport'

Lymepatiënt Berdien (30): 'Boodschappen doen is topsport'

Berdien Renes (30) heeft chronische Lyme en ligt vrijwel de hele dag in bed. Met de actie Lopen voor Lyme wil ze geld ophalen én meer bewustzijn creëren over de vaak onderschatte ziekte.

| Anouk Kemper

Aan LINDAnieuws vertelt ze haar verhaal.

Wanneer is bij jou de ziekte van Lyme geconstateerd?
“Zo’n acht jaar geleden voelde ik me heel ziek en moe. Volgens de huisarts was het de leeftijd: ik was te druk, ging veel stappen. Uit een test bleek dat ik de ziekte van Pfeiffer had. Maar omdat ik maar moe bleef, werd verder onderzoek gedaan. Pas maanden later bleek het Lyme te zijn, waarschijnlijk door een tekenbeet die ik opliep op mijn dertiende. Ik kreeg een antibioticakuur, maar die hielp maar even. Daarna werd ik weer ziek. Daaruit bleek dat het om chronische Lyme gaat.”

Is er geen behandeling?
“Jawel, maar vaak in het buitenland. Bovendien worden die behandelingen niet vergoed door de verzekering. Zorgverzekeraars vergoeden in het geval van Lyme alleen een antibioticakuur van twee weken, omdat dat zo in de richtlijnen staat van het RIVM. Al weet het RIVM ook dat bij chronische Lyme andere, veel langere behandelingen nodig zijn. Dat is het gekke.”

Daarom dus ‘Lopen voor Lyme’?
“Ja, ik heb dat samen met een neef, nicht en twee broers bedacht. We willen meer aandacht genereren en zo ook wat geld ophalen. Straks wil niemand doneren, dachten we nog. Maar inmiddels staat de teller op 204.000 euro. Ruim twee ton! Echt overweldigend. Er doen 1.200 mensen mee in 84 teams, die allemaal lopen voor een patiënt. De een wil bijvoorbeeld een traplift, de ander gaat voor een betere buitenlandse test. Weer anderen besteden het geld aan behandelingen over de grens.”

Hoe zien jouw dagen eruit?
“Ik lig grotendeels in bed. Mijn blog voor De Telegraaf biedt afleiding, maar verder ben ik vooral binnen, omdat ik zo snel moe word. Een paar keer per week ga ik een halfuur naar buiten, al zijn er ook periodes dat ik de deur helemaal niet uit kom. Zelf boodschappen doen is al topsport. Vorige week zat ik in de uitzending bij Tijd voor MAX en daar moet ik nu nog dik voor boeten.”

Hoe hou je het thuis vol?
“Eens per week komt er thuiszorg en verder word ik gigantisch geholpen door mijn vriend, buren, familie en vriendinnen. Dat is heel fijn. Als ik me dan een keer goed genoeg voel, kan ik ook echt iets leuks doen in plaats van stofzuigen. Ik geniet echt van de kleine dingen. Een uur op het terras voelt voor mij als een vakantie op Ibiza.”

De loop is op 9 april bij het Utrechtse Henschotermeer. Ben je erbij?
“Ja! Gewoon verstand op nul en dan hopen dat ik een uurtje kan komen. Er is een grote online Lyme-community, dus het zou leuk zijn om een paar mensen eens te ontmoeten. We hebben onderling veel contact. Er is ook een speciale tent voor Lymepatiënten en sommige mensen hebben huisjes gehuurd in de buurt. Zelf woon ik in Doorn, dat is vlakbij.”

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws.nl | Foto: CheeseWorks.nl

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

cynthia Hcynthia H

Ik hoor goede verhalen over de biophonentherapie van Rebel in Drachten http://www.praktijkrebel.nl/home/

Angelique Angelique

Mijn zus had ook ziekte van Lyme dat ze op vakantie was gebeten Kwam ze pas later achter omdat het al tijdje geleden was kreeg ze geen antibiotics meer. Ze heeft toen naar alternatieve dingen gezocht via via Kwam ze bij iemand die via stroom stoten de ziekte kon verwijderen, na 6 maanden ofzo ging het al een stuk beter en is ze er gelukkig vanaf nu mischien is dit een tip voor jezelf. Houd je sterk liefs Angelique

SuusSuus

Hoi angelique.Kan je mij vertellen bij wie ze die therapie geeft ondergaan? Ik ben nl erg benieuwd. ..Grt suus

HannahHannah

Ik ken iemand die biofotonentherapie geeft, dit is inderdaad met stroomsignalen. Zelf heeft ze jarenlang last gehad van Lyme, daarom is ze deze behandelmethode gaan leren. Je kan kijken op deze site: http://simonton.home.xs4all.nl/lyme.htm. Ze is erg goed en is voor mij ook erg belangrijk geweest (met andere problemen). Sterkte, het leven is erg zwaar als je zo weinig energie hebt. Xx

DorineDorine

Wat goed dat hier eens een keer aandacht aan besteedt wordt. Ik ben zelf 'genezen'van Lyme, antibioticakuur van een maand, die overigens volledig werd vergoed. Pas na 1 1/2 jr kwamen we/ze erachter dat het Lyme was, kon ook niks meer. Besef echt dat ik ontzettende mazzel heb gehad, klachten die ik nu nog heb zijn te verwaarlozen, zeker vergeleken met andere 'gevallen'. Maar er is te weinig aandacht en zeker té weinig kennis. Preventief inenten zou al een hoop schelen ( zoals bv in Oostenrijk). Wens jou veel sterkte en prijs de manier waarop je schrijft, toch wel positief in het leven staat en dat je de enorme moeite neemt hier aandacht voor te vragen. Gr. Dorine

MuisjeMuisje

Heftig als je zo beperkt bent. Ben zelf wel altijd op zoek naar wat mij kan helpen op gezondheidsgebied, al heb ik niet van die ernstige klachten, dat weer wel. Weet wel dat het heel belangrijk is om je immuunsysteem te versterken en om aan zaken te werken als verzuring, zuurstoftekort, beschadigde darmflora en belasting met gifstoffen. Veel mensen komen ook allerlei stoffen tekort en met natuurlijke middelen kan je vaak wel verbetering krijgen bij allerlei klachten. Vaak kost het wel een paar duiten.

FemkeFemke

Wow, mooi dapper mens. Dat deze nare onzichtbare ziekte maar meer bekendheid mag krijgen. Ik wens je veel sterkte met alles, ik weet hoe t is om een chronische ziekte te hebben. Ik voel me vaak opgesloten omdat ik zo weinig kan en toch kan ik me ook heel erg blij en gelukkig voelen met heel kleine dingetjes, net als jij. You gooooooo girl, liefs Femke

Monique SchookMonique Schook

Geweldig gedaan Berdien, dank zij jou komt er zoveel meer bekendheid over deze verschrikkelijke en onderkende ziekte! Je bent een toppertje!

LidewijLidewij

Fantastisch dat Linda. nieuws hier aandacht aan wil besteden. Berdien, je bent een topper en geweldig voorbeeld voor vele Lyme patiënten! Lopen voor Lyme zal een fantastisch evenement worden!!!

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser