nieuws

Lyle Muns (23) komt in video 'uit de kast' met hiv: 'Ik kan gewoon sex hebben'

Lyle Muns (23) komt in video 'uit de kast' met hiv: 'Ik kan gewoon sex hebben'

De homoseksuele Lyle uit Amsterdam komt in een video ‘uit de kast’ als hiv-patiënt. Zijn boodschap: ‘Hiv zelf is niet het grootste probleem, dat is juist de manier waarop anderen ermee omgaan.’

| Pim Prins

Wij spraken de veelzijdige Lyle – door Trouw ‘de nieuwe Jesse Klaver’ genoemd én actief in de escortwereld- over zijn coming-out en de stigma’s omtrent hiv.

Lees ook
Machovrouw ester: ‘Ik ben het zat om uit te leggen dat ik écht vrouw ben’

Je bent ‘uit de kast’ gekomen met hiv – waarom met die woorden?
“Mensen met hiv zeggen meestal niet dat ze het hebben. Terwijl er prima valt te leven met dit virus, er zijn alleen nog heel veel misverstanden waardoor erover praten lastig is. Ik noem het dus een coming-out, omdat ik dát wil benadrukken. Zou ik niet ‘uit de kast’ komen, dan maak ik het virus namelijk tot iets kleins.”

In het filmpje zeg je dat je geen echte zorgen hebt gemaakt na de diagnose, waarom niet?
“Dat komt voornamelijk door de arts, die me direct echt héél erg gerust stelde. Zij legde uit dat mijn leven niet direct over is. Ik voelde me alsnog wel klote, maar kon ook vrij snel dealen met de diagnose. Alsnog zat het niet helemaal lekker.”

Je zegt dan ook dat dat gevoel komt door de manier waarop de samenleving omgaat met hiv, toch?
“Ja, klopt. Het vooroordeel zou kunnen zijn dat mensen denken dat ik het door mijn werk heb gekregen. Ik ben actief in het sekswerk, zeg maar. Men denkt dat het risico op het overdragen van ziektes hoger zou zijn. Dat is écht niet zo. Nu heb ik plotseling zelf hiv.”

Ben je dan besmet geraakt door je werk?
“Absoluut niet! Ik stelde altijd eisen aan mijn klanten, waaronder het gebruik van condooms. Ik heb hiv gekregen doordat ik in mijn privéleven zonder condoom sex had met een jongen.”

Voor ons beeld: wat betekent het om anno 2017 hiv te hebben?
“Nou, dat is voor iedereen anders, want niemand reageert hetzelfde op de medicijnen. Een kleine groep heeft flink last van de bijwerkingen, maar als je daarvan geen last hebt, merk je niets. Ik slik één pil per dag en mijn levensverwachting is net zo hoog als iemand zonder dit virus, doordat de medicijnen goed aanslaan is het ondetecteerbaar.”

Ondetecteerbaar? Ben je dan genezen?
“Nee, maar ondetecteerbaar betekent wel de hoeveelheid van het virus – door de goede medicijnen – nu zó microscopisch klein is dat ik het niet meer kan overdragen. Niet meer tijdens sex en zelfs niet via bloed.”

Dat is geweldig, toch?
“Ja, absoluut. De grootste angsten zijn daardoor écht weggenomen en ik heb zelfs alweer sex gehad. Wél met condoom natuurlijk, maar er valt zeker een last van mijn schouder.”

Hoe reageerden je familie en vrienden op je coming-out?
“Heel verschillend eigenlijk. Mijn ouders reageerde heel fijn, als in: natuurlijk maakten zij zich zorgen, maar over het algemeen waren ze liefdevol en steunen ze me. Sommige vrienden schrokken of waren verdrietig. Vrienden die ook homo zijn, werden zelf plots bang: zouden we het ook kunnen hebben, vroegen ze zich af. Niet van mij natuurlijk, maar mijn coming-out was een soort ‘eye-opener’.”

Je bent politiek actief voor GroenLinks: ben je bang dat het stigma omtrent hiv invloed heeft op je carrière?
“Ik zit niet in de politiek om iemand anders te zijn. Daar hebben mensen écht geen behoefte aan. Wellicht verlies ik draagvlak of steun in de toekomst, dus het wordt zeker niet makkelijk. Máár door te zijn wie ik ben, kan ik het meeste voor mensen betekenen.”

Hieronder vind je ’t coming-outfilmpje van Lyle. 

Meer (gratis) journalistieke stukken? Meer achtergrond, meer verdieping? Je krijgt het met Blendle Premium. Probeer het nu een maand gratis: cadeautje van LINDAnieuws. Hebben? Klik hier.

VIDEO'S | NIEUWS | L'HOMO. | INTERVIEW

Bron: Lyle Muns | Foto: Youtube Still

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser