nieuws

Luke's dochter (21) koos voor euthanasie: 'Na zeventien minuten was ze overleden'

Luke van der Have vertelt in het tweede en laatste deel van ‘Kijken in de ziel: De achterblijvers’ (NTR) over haar dochter Marit (21), die na honderden zelfmoordpogingen voor euthanasie koos. 

| Kirsten Zijderveld

“Ondraaglijk om je eigen kind te zien sterven? Nee, ik heb haar gebaard. En met het feit dat ik het leven geef, mag ik er ook zijn als het leven er weer uit gaat.”

Lees ook
Suzan verloor haar twee dochters: ‘Het verdriet wordt onderdeel van je’

Honderden zelfmoordpogingen
Marit had een ingewikkelde psychiatrische geschiedenis. Ze werd vaak opgenomen in instellingen en pleegde wel honderden zelfmoordpogingen. Volgens moeder Luke zaten daar zeker een tiental serieuze pogingen tussen. “Ze sprong van een dak en liep daarbij een dwarslaesie op. Haar onderlijf was verlamd. Ze was toen vijftien jaar.”

Toch niet uit het dal
Net op het moment dat iedereen dacht dat Marit uit het dal klom, zei ze toch dat ze niet meer wilde en koos ze voor euthanasie. Ze was toen 21 jaar. Luke vertelt hoe ze het dodelijke medicijn tot zich nam. “Ons was verteld dat het meestal een kwartier duurt voor je in slaap valt, en dat het dan nog een uur tot zelfs vierentwintig uur kan duren tot iemand dood is.”

‘Dit mag niet’
Maar na zeventien minuten was Marit al overleden. “Ik dacht: dit mag niet. Dit is mijn uur waarin ik afscheid mocht nemen. Dat vond ik heel ingewikkeld.” Ook kijkers waren erg onder de indruk van Luke’s verhaal, en dat van de andere mensen in Kijken in de ziel.

https://twitter.com/marcodejager5/status/818590581484122112

Bekijk de hele aflevering van Kijken in de ziel: De achterblijvers hier.

Nog meer video’s zien?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

VIDEO'S | NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: NTR | Foto: Still video

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser