Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

De loonkloof krimpt: jonge vrouwen verdienen nu meer dan jonge mannen

De loonkloof krimpt: jonge vrouwen verdienen nu meer dan jonge mannen

Je zou denken dat het eens tijd werd ook: vrouwen zijn bezig om hun loonachterstand ten opzichte van mannen in te halen.

| Tim van Erp

Zo krijgen jonge vrouwen – tussen twintig en dertig jaar oud – zelfs meer betaald dan hun mannelijke leeftijdgenoten.

Lees ook
BNR-presentatrice loopt weg bij radioshow uit protest tegen loonverschillen

De kloof krimpt
Gemiddeld verdienen vrouwen nog wel steeds minder dan mannen, maar zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven wordt die loonkloof kleiner. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij de overheid verdiende een vrouw in 2008 nog zeven procent minder dan een man; in 2014 was dat nog maar vijf procent. In het bedrijfsleven vond een sprong van negen naar zeven procent plaats.

Voornaamste redenen
Jonge vrouwen – tot dertig jaar oud – verdienen momenteel zelfs vijf tot vijftien procent méér dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Dat komt vooral doordat vrouwen gemiddeld hoger onderwijs volgen, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS tegen de NOS. “Ook maken ze vaker en sneller hun opleiding af. Dus ze komen ook eerder en hoger gekwalificeerd op de arbeidsmarkt. Dat betekent ook eerder een hoger salaris.”

Lees ook
Vrouwen die (om loonsverhoging) vragen, worden overgeslagen

Zwangerschap
In het bedrijfsleven beginnen mannen vanaf hun dertigste meer te verdienen, bij overheidsinstanties pas vanaf hun 36e. “Vrouwen gaan op enig moment minder werken, mannen blijven evenveel werken of werken soms zelfs meer. Dat moment kan bijvoorbeeld rond een zwangerschap liggen”, verklaart Van Mulligen. “Het is  heel gebruikelijk dat vrouwen parttime werken, ook vóór de zwangerschap al trouwens. Slechts een kwart van de werkende vrouwen heeft een volledige baan.”

NIEUWS | GELD

Bron: NOS | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser