nieuws

Lees hier ons liveblog van Prinsjesdag 2017 terug

Lees hier ons liveblog van Prinsjesdag 2017 terug

Prinsjesdag gaat eigenlijk een beetje saai worden vandaag: we hebben nog geen kabinet. Maar gelukkig kunnen we wél rekenen op de hoedjesparade, de troonrede en natuurlijk de balkonscène. 

| Pim Prins

Lees ook
Ongeduldige Máxima, nerveuze Wim-Lex: 9 x prinsheerlijke Prinsjesdag-inhakers

15.20 uur – En dat was het dan voor dit jaar…

… wij sluiten deze liveblog van Prinsjesdag 2017 af.

15.10 uur – Bijzonder gezelschap voor Dijsselbloem

Minister van Financiën Dijsselbloem werd vandaag vergezeld door mini-minister Haci. De kleine minister kreeg deze kans nadat hij afgelopen maart een perfect antwoord wist te geven op de vraag: ‘Als jij mini-minister van Financiën Rotterdam zou zijn, waar zou je dan je geld aan uitgeven?’ Haci zou dan geld uitgeven aan opvangkampen en vluchtelingen, vrede en rust in de stad (iedereen een gelijke behandeling) en monumenten.

Vanochtend werd hij opgehaald van school en droeg hetzelfde als minister Dijsselbloem. Na het dragen van het welbekende koffertje is hij duidelijk tegen de NOS: “Ik moest helpen het koffertje te dragen. Dat was heel zwaar.”

15:00 uur – Minister van financiën spreekt Tweede Kamer toe

Demissionair Minister van Financiën Dijsselbloem licht de Miljoennota toe aan aan de leden van de Tweede Kamer.

14:30 uur – Eerste reacties op Troonrede

PVV-leider Wilders: “Het is een prachtige dag als het gaat om de Nederlandse folklore. Mensen genieten ervan. Maar ja, de Troonrede en wat daar gezegd werd: daar zit eigenlijk weinig tot niets nieuws in. Iedereen wacht in heel Nederland, maar met name in de Tweede Kamer, op waar het nieuwe kabinet mee gaat komen.”

ChristenUnie-leider Segers is het eens met de kabinetsplannen: iedereen moet kunnen profiteren van de economische groei. “Er is nog geen regeerakkoord. Maar het is evident dat de middengroepen, de groepen die zwaar hebben geleden in de crisis, dat we daar heel speciaal zorg voor moeten dragen en dat die ook moeten gaan merken dat het beter gaat met Nederland.”

Bron: NOS

14.10 uur – Ceremonie afgesloten

Koning Willem-Alexander en koning Máxima hebben zojuist de balkondeuren achter zich gesloten en zijn het Paleis binnen gegaan. Daarmee is het ceremonie gedeelte afgesloten.

14.08 uur – Balkonscène

Koning Willem-Alexander en koning Máxima worden door prins Constantijn en prinses Laurentien vergezeld op het balkon. Ondertussen zingt het publiek zelf het Wilhelmus.

prinsjesdag 2017

14:07 uur – sprintje trekken

De hekken voor de rijtuig route zijn weggehaald en dat zorgt voor een sprintje richting het hek van Paleis Noordeinde. Mensen proberen een goed plekje te krijgen om te kunnen zwaaien naar het koningspaar.

14:03 uur – Aankomst Paleis Noordeinde

Het Wilhelmus klinkt nu het koningspaar aankomt bij Paleis Noordeinde. Kort hierop zal de balkonscène volgen.

13:55 uur – Prinses Beatrix

Niet alleen de oranjefans langs de route van de koninklijke rijtoer wuift naar het koningspaar. Ook prinses Beatrix zwaait vrolijk mee.

13:52 uur – Troonrede teruglezen?

De Troonrede is hier woord voor woord volledig terug te lezen.

13:50 uur – koninklijk paar onderweg naar Paleis Noordeinde

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn weer onderweg terug naar Paleis Noordeinde. Overigens lijkt dit dé Gouden Koets, niets is minder waar, want dit de Glazen Koets.

Vorig jaar werd-ie voor het eerst gebruikt: de Glazen Koets. Waarom rijdt het koningspaar niet in de Gouden versie? Die is sinds vorig jaar in revisie en zal dat de komende drie jaar nog blijven. Het rijtuig dankt zijn naam aan het glas dat de ornamentrand onder de ramen beschermt. De Glazen Koets is stiekem al een oudgediende en met zijn 191 jaar de oudste koets van de Koninklijke Stallen.

 

13:37 uur – opvallende punten

Door het lekken van de Miljoenennota wisten we al dat er de komende periode meer geld wordt uitgegeven aan salarissen voor leerkrachten en ook aan de zorg. Daarnaast spreekt de koning zijn steun uit aan de getroffen inwoners van het Caribisch deel van het koninkrijk. Ook benoemt koning Willem-Alexander terrorisme en roept hij op om “geen angst te hebben”, en dat radicalisering zowel preventief als actief zal worden tegengewerkt.

13:34 uur – Leve de koning

De Troonrede is uitgesproken daarbij klonk het driewerf ‘hoera’ voor de koning.

13:32 uur – Schaliegas

De schaliegaskraan gaat volgens koning Willem-Alexander de komende jaren meer dicht. Tevens wordt er een schadefonds opgericht voor alle Groningers die getroffen zijn door de gaswinning.

13:31 uur – MH17

De vervolging van de daders van de MH17 ramp gaat in Nederland plaatsvinden. Hier komt geld voor vrij.

13:30 uur – Profiteren economische groei

Het gaat de laatste jaren steeds beter met de Nederlandse economie en het kabinet vindt dat iedere Nederlander daarvan mag mee profiteren. Dit zal de komende jaren merkbaar worden.

13:26 uur – Terrorisme

Koning Willem-Alexander gaat in op het huidige terreurdreiging in de wereld. “Wij moeten ons blijven binden onder onze gedeelde normen en waarden. Zo kunnen we mogelijke dreigingen te boven komen.” Zo gaat er ook extra geld naar veiligheid en terrorisme bestrijding. Ook na 2018 zal Nederland militair actief zijn in de strijd tegen IS.

13:20 uur – Troonrede begonnen

Koning Willem-Alexander is in de Ridderzaal begonnen met het voorlezen van de Troonrede.

13:06 uur – koningspaar onderweg naar Ridderzaal

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vanaf Paleis Noordeinde in de Glazen Koets vertrokken naar het Binnenhof. Na een korte rijtoer door het centrum van Den Haag komt het koningspaar aan bij de Ridderzaal. Daar leest Willem-Alexander de troonrede voor. Dit jaar doet hij dat voor de vijfde keer.

13:05 uur – Update: outfit Máxima

De japon van koning Máxima is een klassieke a-lijn japon vervaardigd uit een transparante brokaat met grove bloemen in een aquamarijn kleur. Zij draagt een bijpassende kleine hoed. Ontwerper is Belgisch modehuis NATAN. (Bron: Modekoningin Máxima) Wellicht geheel in de geest van Prinsjesdag vandaag?

 

13:00 uur – de Koninklijke rijstoet vertrekt naar het Binnenhof

Zodadelijk zullen koning Willem-Alexander en koningin Máxima vanaf Paleis Noordeinde richting de Ridderzaal vertrekken.  Om 13.50 vertrekt de koninklijke stoet vanaf het Binnenhof terug naar het Noordeinde. De ceremonie wordt daar afgesloten met de balkonscène om 14.00 uur.

12:30 uur – Marianne Thieme is activistisch

Partij voor de Dieren fractievoorzitter Marianne Thieme valt dit jaar op door het activistische karakter van haar outfit. De hoed valt daarbij ook extra op.

11:30 uur – Sharon Dijksma valt op

Een opvallende verschijning en volgens eigen zeggen in het geheel gewijd aan de Partij van de Arbeid.

11:15 uur – De eerste Oranjefans zitten al klaar

De instagram pagina van het Koninklijk Huis houdt alles in de gaten. Zo laten ze zien dat de eerste mensen al klaar zitten om straks het koningspaar toe te wuiven.

 

10:40 uur – start van de hoedjesparade

De burgermeester van Den Haag, Pauline Krikke, heeft er duidelijk zin in en heeft duidelijk voor een kleurenthema gekozen.

Shownieuws wist Fleur Agema – voorgaande Prinsjesdagen bekend om haar opvallende hoedjes – al vast te leggen: dit jaar is haar hoed groot, maar écht opvallend?

De vrouw van CDA-kamerlid Martijn van Helvert doet vrolijk mee met de hoedjesparade.

We zijn er klaar voor! #prinsjesdag

A post shared by Martijn Van Helvert (@martijnvanhelvert) on

Vera Bergkamp – Tweede Kamerlid voor D66 – houdt het bescheiden.

#prinsjesdag #prinsjesdag2017

A post shared by Vera Bergkamp (@verabergkamp) on

Oud-Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.

Prinsjesdag kan niet meer stuk als Gerdi Verbeet de eerste is die je tegenkomt 👌🏽🇳🇱 #Prinsjesdag

A post shared by Zihni Özdil (@zihniozdil) on

Tweede Kamerlid Pia Dijkstra heeft voor een bijzondere vorm gekozen. Wellicht de meest opvallende tot nu toe.

Dit wordt het dus vandaag #prinsjesdag #hoedjes

A post shared by Pia Dijkstra (@pia_dijkstra) on

Vandaag houden we Europarlementariër Esther de Lange goed in de gaten: met deze post schept ze namelijk hoge verwachtingen.

Me and my hat on our way to The Hague #prinsjesdag @berryrutjes_hats

A post shared by Esther de Lange (@esther.delange) on

10:30 uur – Moetje
In de Miljoenennota – die ook dit jaar weer op straat lag – zal dus weinig nieuws staan. Maar waarom gaat Prinsjesdag dan toch door? Omdat dat in de Grondwet staat. Volgens artikel 65 moet de regering haar plannen ieder jaar op de derde dinsdag van september via de koning openbaar maken. Het demissionaire kabinet-Rutte II heeft daarom gewoon een begroting voor volgend jaar gemaakt. Maar de VVD onderhandelt tegelijkertijd over een nieuw kabinet, met nieuwe plannen en waarschijnlijk andere financiële wensen.

NIEUWS | OH OH DEN HAAG | LIVEBLOG

Bron: LINDAnieuws | Foto: Twitter Sharon Dijksma

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser