Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Linde (30) geeft 'zwemles' aan kinderen onder de vijf: 'Natuurlijk is dat spannend'

Jullie mening over het eenjarige kind dat al kon zwemmen was nogal verdeeld. Linde van Ettinger is moeder en eigenaar van Blijven Drijven, waar ze privéles overlevingszwemmen geeft aan kinderen van nul tot vijf jaar.

| Yara Mureau

Afgelopen Kerstmis zag ze een filmpje van een drijvend (jong) kindje, en besloot het roer om te gooien. “Dit is het grootste cadeau dat je een kind kunt geven.”

Even terug: wanneer ben je je gaan verdiepen in het overlevingszwemmen?

“Ik werkte zeven jaar voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, maar ik had nog nooit een kind onder de vijf jaar zien zwemmen. Tijdens kerst zag ik het voor het eerst. Een filmpje van een jongetje dat vijftien maanden oud was en zelf kon drijven en kon omrollen naar zijn rug. Ik dacht eigenlijk meteen: waar kan ik mijn kind deze cursus laten volgen? Na onderzoek en observatie van de drie Nederlandse instructeurs, besloot ik mijn baan op te zeggen, en naar het land te gaan waar dit programma al vijftig jaar bestaat: Amerika. En nu geef ik de cursus zelf.”

Lees ook
Deze eenjarige kan al zwemmen en geen water is haar te diep

Hoe leer je een kind van een paar maanden zwemmen?

“Het doel is dat een kind zichzelf, mocht het in het water terecht komen, kan redden. Het gaat er niet om hoe we ze leren zwemmen, maar hoe ze blijven drijven en horizontaal kunnen draaien zodát ze blijven drijven. Kinderen van zeven maanden tot vijf jaar oud, kunnen zes weken lang, vier dagen per week, tien minuten lang lessen volgen. Waarom niet langer? Omdat een kindje het simpelweg niet langer aan kan.”

Geldt het alleen voor zwembaden of ook voor meren, sloten en de zee?

“Overal waar water is, kunnen ze zichzelf redden. Het is zelfs zo dat als mijn zoontje in een badkuip zit en hij glijdt uit, al automatisch op zijn rug gaat drijven.”

Hoe belangrijk is het om dit te doen?

“Ik weet dat we in een waterland wonen, dus de kans is groot dat je kind ooit in het water terechtkomt. Je kunt ze veel vertellen en aanleren, maar je weet nooit wat er gebeurt als hij in het water valt. Dat was voor mij de grootste zorg, en voor mij is het nu een geruststelling dat áls hij in het water terecht komt, zich kan omdraaien en drijft. Het is natuurlijk niet zo dat je je kind dan in het water moet laten, maar als ze drijven, kunnen ze minutenlang drijven.”

Onze lezers vonden het vooral doodeng, is dat ook zo?

“Ik dacht in het begin ook: is dit niet traumatisch? Hoe leer je een kind dit dan aan? Dit leerproces vergt tijd en je gaat je kindje echt wel eens zien huilen. Je geeft je kind letterlijk uit handen aan iemand die je vertrouwt. Maar het is echt het grootste cadeau dat je een kind kunt geven.”

Hoe zit het dan met zwemles?

“Iedereen is bewust van het feit dat zwemles belangrijk is, maar de stap ervoor is het overlevingszwemmen. En dat klinkt misschien als iets wat je erna moet doen, maar juist om dat ervoor te doen, heb je al een hele voorsprong op het eerste zwemdiploma. En daarbij moet je als ouder altijd die supervisie houden, maar het is wel prettig voor ouders dat ze niet continu achter hun kind aan hoeven rennen.”

Heb je nog tips?

“De belangrijkste reden voor ouders om dit te doen, is de geruststelling. Áls je kind in het water belandt, kan het kind zichzelf redden. En het is belangrijk om dat in te zien. Mocht je geïnteresseerd zijn, ga dan in gesprek met een instructeur, ga het gewoon ervaren.” 

Benieuwd naar Lindes programma en meer? Kijk dan hier.

Lees ook
Zo denkt een deskundige over zwemles voor kinderen van nul tot vijf jaar

Dit Amerikaanse meisje van één kan ook al zwemmen.

VIDEO'S | NIEUWS | INTERVIEW | JIJ VERTELT

Bron: LINDAnieuws | Foto: Linde van Ettinger

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser