nieuws

Linda's dochtertje verbleef bij een gastouder toen ze een derdegraads brandwond opliep

Moeder Linda is aan het werk als ze wordt gebeld door de gastouder waar haar vijf maanden oude dochter elke week verblijft. Er is een ongeluk gebeurd.

| Marloes van Wijnen

Linda: “Toen ik daar kwam, vond ik mijn dochter in shock, hangend als een wit popje over de arm van de gastouder.”

Lees ook
Gastouder uit Assen krijgt vier jaar cel voor doodschudden baby

Hete verwarming
In het programma De Monitor vertelt Linda wat er gebeurd is die dag. “Mijn dochtertje was even in bed gelegd, omdat ze een beetje huilerig was. Toen is ze op haar buik gedraaid, en met haar hoofdje tegen de zijkant van het bedje gekomen. Ze is zichzelf gaan afzetten tegen de andere zijkant van het bedje, waardoor ze tegen de hete verwarming kwam te liggen.”

Huid als gebakken kipfilet
Die was normaal nooit aan, vertelt Linda, maar die dag wel. “Zo heeft ze waarschijnlijk tien minuten geleden. Ze begon heel hard te krijsen, maar was al aan het huilen toen ze in bed werd gelegd en dus heeft de gastouder haar laten liggen.” Pas drie kwartier later is Linda bij haar dochter. “Haar huidje zag er uit als gebakken kipfilet. Ik zag gelijk dat het een derdegraads brandwond was.”

Geen wraak, maar toezicht
De brandplek is tot op de dag van vandaag te zien op het hoofdje van Linda’s dochter. “Mijn doel is niet om wraak te nemen, op haar of het bureau, maar het gaat mij erom dat er iets moet veranderen in de toezicht of regelgeving.” Zoals het nu geregeld is, kan het zijn dat een inspecteur maar één keer in de twintig jaar bij een gastouderopvang langskomt.

Criteria
In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ontbreekt er volgens de wethouder Saskia Bruines de capaciteit om gastouders te controleren. “Uit ons onderzoek blijkt dat er een groot verschil is tussen het ene en het andere gastoudergezin. Volgens de wet hoeven we maar vijf procent van de gastouders te controleren, maar dat geeft dus helemaal geen goed beeld. We moeten stevige criteria zetten op de gastouderopvang.”

Lees ook
Alberto Stegeman woedend op pedofiel wiens vrouw in gastouderopvang werkt

Meer over het toezicht op de gastouderopvang is vanavond te zien in De Monitor om 22.35 uur, NPO 2

NIEUWS | TV

Bron: De Monitor | Foto: Pexels.com

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Sofie LafleurSofie Lafleur

waarom heeft gastouder niet meteen gekoeld en ambulance gebeld. wachten op de moeder is veel te lang. Arme baby!En je gaat toch zeker kijken als baby hard huilt. Je hoort toch zeker verschil in huilen!

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser