Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

LINDAnieuws-moeders over eindexamenstress: 'Verwen ze en ontspan'

LINDAnieuws-moeders over eindexamenstress: 'Verwen ze en ontspan'

Vandaag starten de eindexamens op het voortgezet onderwijs. En dat is niet alleen voor de kandidaten spannend: ouders hebben ’t misschien nog wel zwaarder. Daarom: zeven tips. 

| Annemarie van Ulden

Voor de gelegenheid deden we een rondje bij onze LINDAnieuws-moeders. En wat blijkt, ze zeggen unaniem: “Lekker eten is belangrijk.”

Lees ook
6 x bizarre eindexamenklachten bij het LAKS

1. Relax

Marga: “Creëer een relaxte sfeer thuis, dus niet te veel stressen. Ik dacht altijd: haal je het niet, dan haal je het niet. Als het van dat moment moet afhangen, dan ben je toch te laat.” Moeder Bernadette is het daar roerend mee eens: “Maak het niet te beladen, ontspan.”

2. Vier het

Marga: “Ik weet nog goed dat ik bij de eerste in de zeikregen – in mijn regenpak – op de fiets naar de V&D ging om een vlag te kopen, die hadden we nog niet. Met die vlaggenstok op de fiets naar huis, om zo snel mogelijk zijn tas eraan te hangen. Ja, dat moment van de uitslag, hét telefoontje, vond ik bij alle vijf spannend.”

3. Lekker eten

Bernadette: “Laat ze kiezen wat ze willen eten en verzin iets leuks voor de dag dat ze klaar zijn, om naar uit te kijken.” Dat eten komt vaker terug. Marga: “Geen spruitjes in examentijd, maar iets dat zij lekker vinden. Misschien een extra lekker toetje en iets lekkers mee voor in de tas?”

4. Niet overdrijven

Bernadette: “Je moet ze scherp houden, maar overdrijf het niet. Geen stoomcursus voor mijn kinderen, het zit erin of niet. Ik probeerde ze wel te laten beseffen dat het een speciale tijd is.”

5. Geen discussie

José: “Ga discussies met je kind deze periode even uit de weg.”

6. Laat je niet kennen

José: “Natuurlijk vind je het als moeder ook spannend, maar zet je eigen gevoel even aan de kant. Ze moeten niet het idee hebben dat ze jou trots moeten maken.”

7. Verwennen

José: “Verwen ze. Met lekker eten, extra koekje bij de thee, dat soort dingen. Ik weet nog dat ik de bedden verschoonde de avond voordat ze begonnen. Lekker toch?!”

Tip van Jossine

En dan nog een steengoede tip van de enige echte LINDAnieuws-moeder Jossine Modderman: “Bemoei je er niet mee”. Toch kan een beetje extra liefde en support geen kwaad.

Klassieke muziek?

Dé tip van neuropsycholoog Erik Scherder: klassieke muziek. ”Studenten kunnen heel goed studeren met muziek, zolang het zich afspeelt op de achtergrond en niet afleidt. Er zijn bepaalde instrumenten zoals de viool en cello die ons aanspreken, omdat het heel erg lijkt op de menselijke stem. Deze instrumenten werken stressverlagend en zorgen voor ontspanning.”

Geen alcohol

En, tot slot, een paar bloedserieuze tips van het Fonds Psychische Gezondheid aan de kandidaten: ‘Denk positief, sta jezelf toe om zenuwachtig te zijn en belangrijk: geen alcohol en geen koffie en thee in examentijd’. Download de volledige lijst met tien tips hier. Er is er ook een speciaal voor de ouders.

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser