nieuws

Steekproef LINDA.-redactie: liever soa-test dan condoom?

Steekproef LINDA.-redactie: liever soa-test dan condoom?

Onderzoek van Openlab wijst uit: bijna één op de zes jongvolwassenen tussen 25 en 34 jaar doet liever regelmatig een soa-test dan dat zij een condoom gebruiken. Wij deden een steekproef op de redactie.

| Malu Pesulima

Het is misschien geen verrassing dat condooms niet bepaald populair zijn, maar het is wel opmerkelijk dat een groot aantal jongeren liever onveilige sex heeft, zegt Hubert Mooren, directeur van Openlab tegen Metro.

Voor het zingen…
Bovendien zijn jongeren volgens Mooren slecht op de hoogte van de manier waarop soa’s worden overgedragen: één op de tien mannen denkt dat je door voor het zingen de kerk uit te gaan, geen soa kunt krijgen.

Rumoer op de redactie
Na het horen van dit nieuws ontstond er al aardig wat rumoer op de LINDA.-redactie, dus vroeg de nieuwsgierige journalist in ons zich af: hoe denken onze collega’s over het verkiezen van een soa-test boven het gebruik van een condoom? Goed om te weten voordat we de cijfers bekendmaken: de redactie bestaat voor 99 procent uit vrouwen, maar uiteraard hebben wij één van de weinige mannen ook om z’n mening gevraagd.

‘Het zag er prima uit daar beneden’
Komt-ie: de helft van de redactie (en daar hoort de man niet bij) doet liever een soa-test dan dat er in de heat of the moment een condoom wordt gepakt. Waarom? Tja, het haalt je uit de mood en een soa-test is snel gepiept, zegt de één. En als het er daar beneden prima uitziet, maak ik me vaak weinig zorgen. Erg dom, dat weet ik. Een andere collega vult aan: Ik ben ook bang dat ik het aantal condooms dat ik in mijn handen heb gehad in mijn leven op anderhalve hand kan tellen. Hoe dat komt? Ik was denk ik zo naïef om te denken dat al ‘mijn mannen’ oké waren.

‘Wattenstaaf is naar’
De andere vijftig procent weet niet wat-ie hoort: Chlamydia is écht niet chill. En wat nu als je bedpartner herpes of zelfs hiv heeft? Dat is niet zomaar weg met een pilletje. Dan maar liever een condoom. De man in ons midden knikt (ondanks dat hij sex mét condoom een stuk minder lekker vindt) instemmend: Een wattenstaaf in je pielemuis is echt heel naar en een condoom omdoen is weinig moeite.

‘Een condoom is en blijft kut’
Op de vraag wat er voor niet-condoomgebruikers moet veranderen om wél een rubbertje uit de kast te halen tijdens de vrijpartij, wordt stellig antwoord gegeven: Niets. Een condoom is en blijft gewoon kut. Duidelijk.

NIEUWS | MEEPRATEN

Bron: Metro | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser