Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Klopjacht op voortvluchtige tbs'er in Groningen

Klopjacht op voortvluchtige tbs'er in Groningen

Dit is het ochtendnieuws van vrijdag 12 januari: deze twee kindernamen werden het vaakst gekozen in 2017, donatie voor Chinese ‘ijsbloemjongen’ dankzij viral foto en dierenliefhebbers zijn boos op Gerard Joling.

| Martine Schut

Wil je elke ochtend onze speciale selectie van het nieuws van de dag in je mailbox, meld je dan hier aan. Je begint je dag in ieder geval goed geïnformeerd.

Speciaal politieteam jaagt op ontsnapte tbs’er

De man had zondagavond terug moeten zijn van onbegeleid verlof, maar heeft zich niet gemeld. Dat bevestigt een woordvoerder van de Van Mesdag-kliniek in Groningen aan de NOS. Het landelijke opsporingsteam van de politie is daarom een klopjacht begonnen. De kliniek doet geen mededelingen over de identiteit van de man en of hij mogelijk een gevaar vormt. Een voorlichter van het Landelijk Parket laat weten dat uit het onbegeleide verlof van de man kan worden afgeleid dat zijn behandelaars het verlof verantwoord vonden. De voorlichter van het Landelijk Parket noemt de vermissing van de tbs’er niet uitzonderlijk. Hij wijst erop dat bijna alle tbs’ers die niet op tijd terugkeren door het opsporingsteam worden gevonden.

(NOS)

Deze kindernamen werden het vaakst gekozen in 2017

De Sociale Verzekeringsbank, die de kinderbijslag uitkeert, heeft dit bekendgemaakt. Noah en Emma waren het afgelopen jaar de meest populaire kindernamen. Er werden vorig jaar 635 Noahs geboren en 755 Emma’s. Sem moest het nipt afleggen tegen Noah. In totaal werd 631 keer voor Sem gekozen. Lucas werd na Noah en Sem het meest gekozen als jongensnaam. In 2016 waren Daan en Anna de populairste kindernamen, een jaar eerder Liam en – net als in 2017 – Emma. De top vijf van 2017 bestaat bij de meisjes verder uit Tess, Sophie, Julia en Anna; bij de jongens uit Sem, Lucas, Finn en Daan.
(Sociale Verzekeringsbank)

Ikea doet opmerkelijke oproep aan zwangere vrouwen

Aanstaande moeders wordt gevraagd om over een advertentie voor een babybed te plassen. Waarom? Omdat het volgens de Zweedse meubelgigant je leven kan veranderen. De ‘spetterende’ actie werkt namelijk op dezelfde manier als een zwangerschapstest. Blijk je zwanger te zijn, dan krijg je het bed voor een speciale prijs. “Als in de urine van de vrouw het zwangerschapshormoon HCG zit, krijg je een kleurverandering, en verschijnt de nieuwe, te betalen prijs”, vertelt het Zweedse reclamebureau Akestam Holst dat de actie bedacht. De advertentie is overigens niet te vinden in de Nederlandse catalogus van Ikea, maar in het Zweedse tijdschrift Amelia Magazine.
(Ikea)

BNN verandert ‘Undateables’ in ‘Dateables’ na ophef

Het programma raakte in opspraak over de manier van kandidatenwerving. Mensen werden op Facebook aangesproken door een lid van het castingteam en kregen zo de kwalificatie undateable. Zo werd de 23-jarige Cheyenne Polderman gevraagd of ze geïnteresseerd was in deelname aan het programma. Ze voelde zich beledigd, want ze had het idee dat ze alleen werd gevraagd vanwege haar wijnvlek. Het programma, waarin jongeren met een verstandelijke of lichamelijke beperking zoeken naar liefde, heeft nu besloten met een nieuwe uitstraling aan het vijfde seizoen te beginnen. “The Dateables is de nieuwe naam van The Undateables, want iedereen is dateable, laten we daar duidelijk in zijn”, meldt Zakaria Taouss, de voorzitter van BNN. Het nieuwe seizoen van het datingprogramma is vanaf 23 januari te zien op NPO 3.
(BNN)

Donatie voor Chinese ‘ijsbloemjongen’ dankzij foto

Chinese internetgebruikers hebben ruim 25.000 euro gedoneerd aan de achtjarige jongen. De ‘ijsbloemjongen’, die eigenlijk Wang Fumin heet, werd deze week in één klap beroemd toen een foto van zijn bevroren kapsel viral ging op Chinese social media. De foto was gemaakt nadat hij met een temperatuur van -9 graden lopend naar school was gekomen. Van ontdooien op school was ook geen sprake: in zijn klas is er geen verwarming wegens geldgebrek. Chinese internetgebruikers zijn zo begaan met het lot van de jongen, dat ze geld en warme kleren hebben gedoneerd aan hem en zijn school. Op internet gaat een foto rond waarop de jongen een nieuwe jas en nieuwe handschoenen draagt.
(People’s Daily)

Dierenliefhebbers zijn boos op Gerard Joling

De reden: de zanger maakte tijdens zijn vakantie een ritje op een struisvogel. Hij plaatste een foto van de bijzondere gebeurtenis op Instagram en noemde het een leuke circusact. Toen was het hek van de dam, Gerard kreeg bakken kritiek over zich heen. ‘Walgelijk, dit is dierenmishandeling.’ En: ‘Gerard, ik hou van je maar dit kan gewoon weg niet’, zo klonk het. Toch lijkt er hier geen sprake te zijn van dierenmishandeling, zegt struisvogeldeskundige Bert Neirinck in het AD. “Een paar minuten op de rug van een struisvogel zitten is zonder gevolg. Een volwassene van 150 kilo kunnen ze aan, maar je moet er niet kilometers op rondrennen”, zegt Neirinck. Ondanks de ophef heeft Gerard de vakantiefoto nog niet verwijderd.
(Instagram)

NIEUWS | OCHTENDNIEUWS

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser